Рождественско приветствие до боголюбивия клир, всечестното монашество и миряните в светата и богохранима Врачанска епархия

Рождественско приветствие до боголюбивия клир, всечестното монашество и миряните в светата и богохранима Врачанска епархия Възлюбени в Господа братя и сестри,
Пред прага на светлия празник на Христовото Рождество се обръщам със сърдечен архипастирски благослов и приветствие към всички вас, към всеки християнски дом и всяко вярващо сърце в пределите на богохранимата Врачанска епархия. В навечерието на това истинско тържество на нашата вяра, когато Сам Божият Син влиза в нашия свят, за да го просветли със светлината на познанието и да обнови човешката природа, желая лично за всекиго от вас, за светата ни Православна църква и за цялото ни общество светлина, мир и радост в душите и в сърцата, много и благословени, мирни и благодатни дни и години.
Нека Рождеството на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Неговото идване в нашия свят, бъде за всекиго от нас повод за искрена и споделена радост и благодарност за Божията любов и грижа за нас. Нека в настъпващите светли дни никой не остава сам и безнадежден, защото божественото Въплъщение на Божия Син и Неговият живот между нас, човеците, са и залогът за нашето спасение – нашата единствена, непомрачена християнска надежда. Синът и Слово на Отца – Онзи, чрез Когото всичко е станало и без Когото не е станало нито едно от онова, което е станало (Иоан 1:3), – се ражда като Човек и заживява сред нас. Живее нашия живот и страда заедно с нас. Съпричастен е на нашите мъки и болки, на нашите скърби и радости, възходи и падения, лесни препъвания и трудни изправяния – на цялата пъстра палитра на човешкото съществуване в сътворения от Бога, но повреден поради греха на човека наш свят.
В този скръбен свят, в който хилядолетия наред са господствали грехът и смъртта, в нощта на Рождеството изгрява светлината на Живота. „В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците” (Иоан 1:4). Такова е свидетелството на светия и божествен Евангелист, това ни казват и нашите сърца, които – също както и сърцата на апостолите – се разгарят при досега ни с Богочовека Христа Иисуса (Лука 24:32). Него, нашия Господ и Спасител, очакваме и посрещаме и днес, в деня на Неговото светло и славно Рождество. Него благославяме и Нему едничък се уповаваме в християнския си път и живот, защото освен Него друг Господ не знаем и затова, заедно с цялата Божия Църква, пеем и славим дивното и славно Негово Въплъщение: „Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието… Господи, слава Тебè” (Тропар, гл. 4).
Благодатта и мирът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО и настъпващата 2020 година!


                                                               
 
24.12.2019, 08:35 часа
780 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha