Маслото от чаено дърво - пръв помощник при бактерии и вируси

Маслото от чаено дърво - пръв помощник при бактерии и вируси Маслото от чаено дърво е етерично масло, дестилирано от листата на австралийското растение Melaleuca alternifoliа. Днес маслото се среща често в козметиката и лекарствата за локално приложение, както и в много други продукти, които се продават без рецепта.
То се използва от дълги години при различни кожни проблеми заради антибактериалното си действие. Маслото повлиява изключително добре на акнето, като намалява възпаленията.
Етеричното масло от чаено дърво може да се използва и при гъбични инфекции, които са честа причина за нарушения по ноктите и много трудно се преборват. В проучване се съобщава, че крем, съдържащ 5% масло от чаено дърво, използван в продължение на 16 седмици, е премахнал гъбичките по ноктите.
Маслото от чаено дърво подобрява и оралното здраве. Гел, съдържащ масло от чаено дърво, може да бъде полезно при хроничен гингивит – възпалително състояние на венците. Това се доказва в проучване, при което участниците, използвали масло от чаено дърво, изпитали значително намалено кървене и възпаление на венците.
Маслото може да се използва и като натурална вода за уста без химикали. Изследвания сочат, че то се бори с микробите, които причиняват кариес и лош дъх. Може да се направи домашна вода за уста, като се добави капка от маслото в чаша топла вода. Получената вода обаче не бива да се поглъща, тъй като е токсична и може да причини сериозни симптоми като липса на мускулен контрол или координация, объркване и др.
Маслото от чаено дърво е и идеалният естествен дезинфектант за ръце. Според проучвания то елиминира често срещани бактерии и вируси, отговорни за заболявания като E.coli и пневмония. В допълнение, изследване показва, че добавянето на масло от чаено дърво към почистващите препарати повишава ефективността им.
Маслото от чаено дърво също може да се използва като натурален дезодорант. Въпреки че самата пот няма миризма, когато секрецията от потните жлези се комбинира с бактериите по кожата, се образува от умерена до силна миризма. Антибактериалните свойства на маслото помагат за овладяване на миризмата на подмишниците, свързана с изпотяване. Поради това етеричното масло от чаено дърво е естествена алтернатива на търговските дезодоранти.
30.12.2019, 12:10 часа
871 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha