Петя Аврамова: Воден апокалипсис в България не се задава

Петя Аврамова: Воден апокалипсис в България не се задава Появилите се спекулации за състоянието на водоизточниците водят до насаждане на страх. Категорично искам да обявя, че воден апокалипсис в България не се задава. Ако някой се опитва да всее страх, за мен е абсолютно непочтено. Понеже сме в криза и темата се ползва политически и БСП се подгрява за дебатите в парламента, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, по време на брифинг, относно язовирите за питейно-битово водоснабдяване в страната.
"В някои населени места има режим на водоподаване, основно в села. Предприети са мерки от ВиК, следи се за да може да се реагира своевременно. Режим на вода има в някои села в Габрово, Ловеч, има вероятност и в София да се наложи ограничаване на ползването на вода", добави Аврамова.
"Като крещим и обвиняваме едва ли помагаме в ситуацията в Перник и на другите населени места. Искам да чуя от опозицията конструктивни дебати. Можем да обсъдим идеята за структура в която да влязат всички вик дружества и тя да приема като буфер финансирането. Проблем несъбраните вземания. ВиК изпитват затруднения да вземат своите вземания, които възлизат на 80 млн. лв.", каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.
"494 аварии в Перник от началото на водния режим. Към днешна дата има по 6 аварии на ден, което е хубава новина. Работят както от ВиК Перник, така и от други дружества в страната", уточни Аврамова.
"Разрешителните са за питейно-битово ползване. 6,25% съгласно месечният график, които МОСВ разрешава и са разделени: 6.25% за питейно-битово ползване, 2.12% промишленост, производство на електроенеригия около 6% и 6.40% за други нужди. Как ще бъде разпеделно ползването на водите е в границите, които издава МОСВ", отбеляза Петя Аврамова.
Подготвили сме доклад с смерки, които смятане че трябва да бъдат разгледани във връзка стс стабилизиране на ВиК сектора. Мерките тепърва ще дебатираме в различни формати, ще търсим експертно мнение. Идеята е да намерим най-добрият вариант, който да обедин ВиК дружества в старната. Добра идея е да има единна цена на водата в цяла България, каза още министърът на регионалното развитие.
"80 млн. лв. дължи ВиК са язовирите, на чиито МРРБ е принципал за всички в страната. Като съотношение за бизнеса е по-малко в сравнение с битовото потребление. МОСВ може да направи брифинг и да даде информация за всички 52 комплексни язовира, които следят и за които дават разрешителни за режими", каза още регионалният министър.
По думите й има малки населени места, в които е обявен воден режим. "Те се захранват от местни водоизточници – Смолян, Габрово, Сливен има режим на водоподаване. Там, където е необходимо ще се реагира веднага. Важно е да се въведе режим, за да се избегне криза. Всички язовири имат намален режим на водата в този период на годината", уточни още Петя Аврамова.
03.01.2020, 12:49 часа
1032 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha