ЕС призова към успокояване на обстановката в Ирак

ЕС призова към успокояване на обстановката в Ирак Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за успокояване на обстановката в Ирак. Мишел е първият представител на ЕС, който реагира открито след снощния удар на САЩ край Багдад, довел до смъртта на иранския генерал Касем Солеймани.
Кръговратът от насилие, провокации и отмъщение от последните седмици в Ирак трябва да бъде пресечен. По-нататъшно влошаване на обстановката трябва да се избегне на всяка цена, се посочва в изявлението на Мишел. 
По неговите думи "твърде много оръжие и твърде много милиции" пречат за връщането на иракчаните към обичайния делник. Мишел добавя, че съществува опасност от разпространение на насилието в целия регион и от въздигането на "мрачни терористични сили", които винаги се възползват при религиозно и националистическо напрежение.
Преди два дни Мишел осъди нападението над посолството на САЩ в Багдад, довело до удара по Солеймани. Тогава председателят на Европейския съвет призова за спазване на международното законодателство.
03.01.2020, 15:49 часа
1008 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha