Врачани питат: Кой проспа складирания тайно боклук от Италия?

Врачани питат: Кой проспа складирания тайно боклук от Италия? Безспорната дума на уикенда във Враца е боклук. В събота една от националните телевизии гръмна с новината, че в областния град има тайно складирани 50 тона отпадъци от Италия. Очевидно човек, запознат с далаверата и невярващ на институциите, е подал сигнал до медията, с надеждата така всички да научат за ставащото. Стратегията се оказа правилна, тъй като след излъчването на репортажа се оказа, че нито една служба не знае за натрупаните тонер касети от принтери. По документи те са пристигнали от Милано и стоварени на складова площ в една от промишлените зони на Враца, пакетирани в чували и контейнери, като част от тях са натрупани на купчини директно на земята. 
Според проведената бърза проверка от ДАНС и РИОСВ се оказа, че боклукът е внесен от Италия с трансграничен превоз и не е опасен отпадък. Площадката обаче няма лиценз и съответните  разрешителни от РИОСВ – Враца и общината.
Собственикът на складовата площ Илиян Ангелов обяви, че има договор със софийска фирма за наем на помещение. Наемателите от „Рецикла" си купуват тази суровина, която се състои от 50% метал, 20% алуминий и 30% пластмасата. Пластмасата е много висококачествена суровина и затова те я купуват под формата на тонер касети.
Кметът на Враца Калин Каменов също успокои съгражданите си, че няма да позволи на територията на общината да се изгарят опасни боклуци.
Въпреки мащабното отричане от всички, че става въпрос за някаква си пластмаса, която щяла да се троши, а не изгаря, потребители в социалните мрежи избухнаха с коментари. Болшинството не вярват на тези уверения и задават въпроси, като например: „Защо, след като са толкова безвредни, не се унищожават тези тонер касети в Италия, а се плащат луди пари да бъдат изнесени оттам?“, „Има ли някой представа колко е опасно мастилото в тонера, което е прахообразно и няма проблем да отиде във въздуха?“, „Глупости на търкалета. 1. В една тонер касета я има, я няма 20-50 ГРАМА желязо. 2. Пластмаса от Италия за да се продава като суровина в Б-я ??? Приказки за балъци де е Киро на кирия?: На КОИ ЗАВОДИ? Че то пластмаса и сега колко щеш около кофите“ и ред други, които карат хората да се замислят. Каквото и да си говорим, 50 тона отпадъци са доста и не може с лека ръка да бъде пренебрегнато тяхното съществуване в градска среда.
За живеещите във Враца безспорният виновник за създалата се критична ситуация е шефът на РИОСВ Христо Христов. Мъжът е пълен анонимник сред съгражданите си и очевидно върви след събитията, вместо да ги предотвратява. Самата служба е толкова зле, че единственото което знаят чиновниците в нея, е на коя дата взимат заплати. Издъниха се със серовъглерода в „Химко“ и едва не взривиха половината град, издъниха се сега с уж безопасното рециклиране на 50 тона боклук от Италия, кой знае какво още са проспали. От инспекцията изобщо не коментират факта, че част от боклука е на земята и какво се случва с химикалите при дъжд.
В деликатна ситуация е и Калин Каменов. Неговата администрация е заобиколена от двете фирми и така в града са се озовали отпадъци, които в Италия никой не иска да рециклира. Очевидно става въпрос за нетолкова чиста технология и повече от сигурно е, че тя трови въздуха далеч над допустимото. На практика мръсните частици тровят всички, без значение дали са от онези 73%, гласували за кмета, или от опозицията. Градоначалникът полага огромни усилия да превърне Враца в добро място за живеене, но отровите във въздуха сериозно опорочават тези желания.
Вероятно от регионалната инспекция имат право да твърдят, че няма опасност за хората, но никой не им вярва. Обществото се насити на празни обещания и затова темата за опасния боклук, който врачани вероятно дишат, ще продължава да го вълнува и през следващите седмици.
06.01.2020, 10:28 часа
5789 4
Коментари

Друг партиец

06.01.2020, 17:03 часа
Има надежда след като дори и клакьорите на кмета замлъкнаха. Явно заговори и в тях инстинкта за самосъхранение та потушиха партийните крясъци! Мислете за себе си и за децата си, "партизани" жалки! Кметът е ден до пладне, въобще не му пука за нас.

ГЛАЗГОУУ

06.01.2020, 15:42 часа
Много ясно че тия малумници от РИОСВ - Враца барабар с директора не са знаели, там са само сливи за .бане , по цял ден пушат като комини и пет пари си недават, и ние ги издържаме с наще данъци.

ЛЪЖА до ЛЪЖА

06.01.2020, 15:39 часа
Ей,врачанино!СЪБУДИ СЕ!!!Как може това да стане без кмета и шефа на РИОСВ да са в играта?Г-н Каменов-паднахте ми в очите ТОТАЛНО!!!!Враца - бунището на Италия.Благодаря на КМЕТА и РИОСВ.Децата ми няма да живеят в сметище ВРАЦА!

Дихател

06.01.2020, 13:05 часа
Абе не знам, но една декемврйска вечер целият център на Враца в мъглата миришеше на изгоряла пластмаса, а един завод е в списъците на Черния цимент, горящи непозволени пластмаси, наедно с позволените отпадъци... Тук здраво намирисва на задкулисие...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha