Лекари от БАБХ следят индивидуално за биосигурността във всяка свинеферма

Лекари от БАБХ следят индивидуално за биосигурността във всяка свинеферма Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема нови мерки във връзка с ограничаването на заразата с Африканска чума по свинете (АЧС), съобщи Александра Митева, началник отдел "Здравеопазване на животните" към агенцията. Приоритет в момента е дезинфекцията в засегнатите свинекомплекси, но най-важното в борбата със заболяването са мерките за биосигурност, категорична е Митева.
"БАБХ от вчера предприема нови мерки - влизане на ежедневен официален контрол в свинекомплексите на територията на цялата страна, като целта е да се съблюдава изпълняването на мерките за биосигурност. Самите официални лекари ще вземат и ще изпращат проби, докато не докажем, че всяка от тези ферми е свободна от АЧС. Във всяка ферма ще има определен официален лекар, който няма да посещава други обекти. Освен това, в кланиците ще бъде наложена дезинфекция", допълни Митева.
По нейните думи отглеждането на животни без мерки за биосигурност е абсолютно неприемливо и е риск.
Представителката на БАБХ заяви категорично, че се предвижда промяна в законодателството, която ще окаже какви мерки трябва да бъдат предприемани в личните стопанства тип заден двор. Компенсацията на животни също се изпълнява спрямо законодателството.
За Африканската чума по свинете няма ваксина, няма лечение и единственото в борбата с това заболяване, са мерките за биосигурност.
България и Румъния са двете огнища с домашни животни от началото на годината - у нас те са 5, а в съседната ни страна са 25, допълни Митева.
10.01.2020, 10:01 часа
450 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha