10 домашни средства срещу болките в тила

10 домашни средства срещу болките в тила Със своята сложна структура и голяма подвижност човешкият врат има нужда да е в добра форма, за да подсигури доброто функциониране и движение на тялото. Когато той е болезнен, всеки жест с главата става мъчителен. За щастие можем да си помогнем с подръчни средства!
Причините за болките в тила са многобройни. Най-често срещаната сред тях е лошата позиция на тялото, обикновено на бюро, пред екрана на компютъра, или пък по време на сън. Възможно е да се появи и при практикуването на някой спорт след усукващо движение на главата. Сред останалите причини са недостиг на някои хранителни вещества, притискане на нерв, фибромиалгия и т.н.
Обикновено проблемът не е сериозен и може лесно да се повлияе чрез естествени методи. Така се избягват рискът от разпространение на болката по раменете, главоболието, схващането на врата и трудностите при преглъщане.

Торбичка с лед
Ледът е най-простото средство срещу болките във врата. Студът намалява възпалението и успокоява болката. Можете да използвате опаковка замразен грах, той като зрънцата удобно обхващат болезненото място.
Ако използвате кубчета лед, сложете ги в найлонов плик, увийте плика с хавлиена кърпа и я поставете за не повече от 15 минути на тила. Повторете процедурата три пъти в рамките на едно денонощие. Никога не поставяйте леда директно върху кожата!

Хидротерапия
Водният душ може ефикасно да облекчи схващането и болките. Той въздейства със силата на струята и с температурата на водата. Топлият душ ускорява кръвообращението и отпуска схванатите мускули.
Насочете струята към болезнения тил за около 3-4 минути. След това редувайте топъл и студен душ в рамките на 30-60 секунди. Повторете процедурата толкова пъти, колкото е нужно. Внимавайте през това време тилът ви да е в право положение.

Соли за баня
Потърсете такива, които намаляват стреса и нервното напрежение. Магнезиевият сулфат действа отпускащо на мускулите, намалява подуването и болката.

В топлата вана добавете 250 мл подходящи соли и се отпуснете във водата за 15-20 минути. Правете това всеки ден, докато болките напълно изчезнат. Ако страдате от сърдечносъдови проблеми, хипертония или диабет, консултирайте се с лекар, преди да използвате соли за баня. В някои случаи те са противопоказни.

Ябълков оцет
Той е мощен антиоксидант и противовъзпалително средство, което бързо въздейства при болки в тила.
Напоете хартиена салфетка с ябълков оцет и я поставете върху врата. Оставете я там за 2 часа. Повтаряйте процедурата всеки ден до изчезване на болката.
Можете също да добавите 2 чаени чаши ябълков оцет към топлата вода във ваната.

Упражнения
Те подсилват мускулите на врата и горната част на гърба, като в същото време намаляват напрежението. Първо затоплете тези области с помощта на напоена с топла вода хавлиена кърпа.
Правете бавни кръгови движения с главата по посока на часовниковата стрелка и после обратно. Това може да се окаже леко болезнено, но помага за отпускането на мускулите. След това раздвижете главата напред и назад, наляво и надясно.
Всяко упражнение се прави по 5 пъти, три пъти дневно. Ако при изпълнението ви боли силно, консултирайте се с лекар.

Ароматно масло от лавандула
Използвайте го за релаксиращ масаж на врата. Освен това лавандуловото масло подобрява съня.
Най-напред вземете топъл душ, за да успокоите болезнените мускули на тила. След това направете масаж, като тръгнете от тила и достигнете до края на раменете. Правете нежни кръгови движения в продължение на 10 минути. Можете да смесите лавандуловото масло със зехтин.
Ако вратът ви боли силно, масажът е неподходящ.

Маточина
В случай, че болките в тила се дължат на недостиг на калций и калий, маточината може много да помогне. Тя поддържа костите и ставите в добро състояние.
Запарете 1 ч.л. суха маточина с 1 чаена чаша вряла вода. Пийте два пъти дневно.

Куркума
Тази ценна подправка има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие, подобрява кръвообращението и така подпомага общото състояние на организма.
Разбъркайте 1 ч.л. куркума в чаша мляко и загрейте на тих огън за около 5 минути. Добавете мед и оставете млякото да изстине. Пийте два пъти дневно.

Джинджифил
Той е естествено противовъзпалително средство и подобрява кръвообращението, което води до намаляване на болката в тила.
Нарежете джинджифила на кръгчета и го варете в 2 чаени чаши вода в продължение на 10 минути. В отварата добавете 1 ч.л. мед. Пийте три пъти през деня.
Можете да редувате с половин ч.л. джинджифил на прах, разтворен в чаша вода. Пийте 3 пъти дневно в продължение на една седмица.
Ефикасен е и компресът, приготвен по следния начин: върху чиста кърпа разстелете 2 ч.л. прясно смлян джинджифил. Натопете кърпата за 30 секунди в гореща вода. Изчакайте да се охлади и я поставете върху тила за 15-20 минути. Повторете процедурата няколко пъти през деня.

Лют червен пипер
В него се съдържа веществото капсаин, което успокоява болката и действа противовъзпалително.
Добавете 2 ч.л. лют пипер на прах към леко затоплен зехтин. Разбъркайте и масажирайте болезнения тил по посока към раменете. Повторете два пъти през деня тази процедура.

Няколко ценни съвета
Опитайте да спите  без възглавница, за да дадете възможност на мускулите на врата да си починат през нощта.
Когато сте в седнало положение, поддържайте главата и гръбнака изправени.
Плувайте често, за да подсилите мускулите на врата и гърба.
На работното място използвайте подходящ стол, който не натоварва гърба ви.
Откажете се от навика да  притискате телефона към ухото си с помощта на рамото.
Спете на по-твърд матрак, за да не се изкривява гръбнакът ви.
13.01.2020, 09:20 часа
681 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha