ГЕРБ успява да удържи 8% преднина пред БСП

ГЕРБ успява да удържи 8% преднина пред БСП 35% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес, показва проучване на социологическа агенция "Барометър".
БСП остава втора политическа сила с 28.2%. Третата позиция е оспорвана от ДПС и "Обединени патриоти" с по 11% одобрение. Евентуалната партия на Слави Трифонов остава под чертата за парламентарна представеност, подкрепена от 3.6% от анкетираните, а Демократична Бгария може да разчита на 3.2%.
Припомняме, че според миналогодишното проучване на "Барометър" 1.7% биха гласували за партията на Слави Трифонов. Водещи партии остават ГЕРБ и БСП.
В миналогодишното изследване на "Алфа Рисърч" е представено, че в електорален план ГЕРБ (21.7%) запазва предимство от около три и половина пункта пред БСП (18.2%). Респективно, лидерът на управляващите Бойко Борисов (29.6%) продължава да е със значимо по-високо доверие от лидера на опозицията Корнелия Нинова (20.8%). 
Новоучредената (макар и все още нерегистрирана) партия на Слави Трифонов има потенциалната подкрепа на 8.6% от избирателите и конкурира ДПС (7.8%) за третото място.
Социологическа агенция "Барометър" направи и запитване свързано с това дали българите са доволни от финансовото си положение и икономическото развитие на страната.
В първата анкета, свързана с личните доходи 59.7% са дали "не" като отговор, а само 34.7% са отговорили с "да".
Традиционно при проучвания българите са недоволни от личната си финансова ситуация или смятат, че би могла да бъде и по-добра. При сегашното проучване удовлетворени от собствените си доходи са 34.7%, а 59.7% ги оценяват като недостатъчни. Относително малък е делът на анкетираните, които нямат мнение или им е трудно да преценят позицията си по този въпрос - 5.6%.
В първите седмици на новата година "Барометър България" поиска оценката на анкетираните за икономическото развитие на страната. Преобладаващата част от респондентите оценяват положително икономическата обстановка в страната, макар че не биха се отказали от увеличение на личните си приходи.
Усилията на управляващите за финансова стабилност в страната явно не остават незабелязани. 54.3% от респондентите са доволни от икономическия климат и възможности в България. На противоположно мнение са 35.7%, според които икономическата ситуация в България е негативна, а 10% не могат да преценят.
14.01.2020, 13:36 часа
396 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha