Мръсен въздух затисна балканските страни

Мръсен въздух затисна балканските страни Големите градове на Балканите през последните дни отчитат опасни нива на замърсяване на въздуха, а за решаването на този проблем вчера сръбското правителство свика извънредно заседание, пише Асошиейтед прес.
Високата концентрация на токсични частици е типична за зимата в балканските страни, които в голяма степен зависят от електроцентралите на въглища и където хората карат стари автомобили и използват въглища и дърва за огрев, констатира Асошиейтед прес, посочвайки, че през последните дни е имало гъста мъгла, но не е духал вятър, което е влошило положението. 
Агенцията отбелязва, че в Сараево са обявени извънредни мерки, след като замърсяването на въздуха е достигнало връхната си точка през уикенда, а хърватската полиция вчера е призовала жителите на Загреб да използват градския транспорт и да избягват велосипеди и мотопеди.
Асошиейтед прес припомня, че в миналогодишния доклад на Програмата на ООН за защита на околната среда Сараево е попаднало сред градовете с най-голяма концентрация на замърсяване и че хората в Западните Балкани живеят средно с 1,3 години по-кратко заради последиците от мръсния въздух.
Докато десетки градове в региона страдат от това, Сараево е засегнато най-тежко, защото се намира в дълбока котловина, обградена от планини, пише АП.
През по-голямата част на последната седмица нивата на праховите частици РМ10 във въздуха на Сараево бяха най-малко два пъти, а понякога и 8 пъти по-високи от безопасните граници на Европейския съюз, се посочва в текста.
Растящото замърсяване разгневи активистите за опазване на околната среда и в Босна и Херцеговина, и в Сърбия, които смятат, че властите реагират прекалено късно и недостатъчно.
Описвайки ситуацията в Белград, АП посочва, че сръбската столица с дни е обвита от облак смог, който е особено гъст в по-ниските райони. На сайта на градското здравно управление в сряда бе публикувано предупреждение: "Въздухът в Белград е замърсен!"
Все пак здравните власти съветваха да не се разпространява паника, приписвайки проблема на комбинация от неефикасно потребление на електроенергията, остаряло индустриално оборудване и използване на фосилни горива през зимата, включително некачествени кафяви въглища, пише АП.
Американската агенция предава и предупрежденията на специалисти, че тези и други екологични проблеми могат дори да попречат на усилията на Сърбия и другите западнобалкански страни да се присъединят към ЕС.
Активисти в Босна и Херцеговина критикуваха правителството, че се осланя на краткосрочни мерки през кризисните дни като забрана за движение на дизеловите автомобили и препоръки за употреба на маски, вместо да се занимава с ключовите въпроси като строителството на високи сгради, които блокират движението на въздуха.
Посолството на Швеция в Босна и Херцеговина предупреди този уикенд в Туитър, че Сараево е "в собствена категория по лошо качество на въздуха".
Сараевските власти намалиха цените на билетите за градския лифт, който води до близката планина Требевич, защото жителите на града масово се отправят към популярните ски писти, за да избегнат замърсяването.
В Хърватия, членка на ЕС, властите съобщиха, че в сряда в Загреб са надхвърлени стандартите за замърсяване на въздуха, а полицията призова гражданите да избягват дейности на открито и да намалят пушенето, посочва АП.
16.01.2020, 16:20 часа
665 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha