В Берлин започва конференция за ситуацията в Либия

В Берлин започва конференция за ситуацията в Либия

Конференция, посветена на ситуацията в Либия, започва днес в Берлин. В преговорите ще участват представители на над 10 държави.
За участие във форума са поканени също премиерът на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж и командирът на т.нар. Либийска национална армия Халифа Хафтар.
Часове преди срещата в Берлин от държавния департамент на САЩ обявиха, че конфликтът в Либия става все повече като този в Сирия, а премиерът на либийското правителство на националното съгласие Файес Сарадж поиска разполагане на международни сили за защита в Либия в случай, че либийският командир Хафтар възобнови военните действия.
По-рано пратеникът на ООН за Либия Гасан Саламе призова командирът на либийската национална армия да вдигне блокадата на основните пристанища в Източна Либия след като по рано войските на Хафтар спряха износа на петрол, на който разчита цялата страна.
"Точно затова има берлинска конференция, за да кажем на господин Хафтар и на всички останали, че наистина има много държави, които подкрепят войната от едната и от другата страна, но международната общност, надявам се, е стигнала до заключението, че разпалването на конфликта носи голям риск".
Днешните разговори в Германия са своеобразно продължение на проведения тази седмица опит на Русия и Турция да посредничат за слагане на край на конфликта по мирен път.
До подписване на споразумение в Москва не се стигна, тъй като Хафтар си тръгна с мотива, че проектът пренебрегва много от исканията на либийската армия.
Европейските държави искат стабилизиране на Либия, която заради вътрешния хаос стана главният транзитен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море.

19.01.2020, 14:36 часа
558 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha