Фалит! Телевизията на БСП в колапс - Корнелия се видя в чудо, цялото ръководство хвърли оставки

Фалит! Телевизията на БСП в колапс - Корнелия се видя в чудо, цялото ръководство хвърли оставки Година след като стартира новата партийна медия на БСП – Българска свободна телевизия (БСТВ), тя преживява сериозен колапс заради финансов недоимък. Това призна донякъде и лидерът на партията Корнелия Нинова.
Именно тя наложи идеята БСП да има своя телевизия въпреки критиките, че това е скъпо начинание, което няма голям смисъл.
Тази седмица тя обясни, че е имало съкращения на журналисти от медията, а от 1 януари са налице и промени в програмата. Процес на съкращения действал и в централата на БСП на „Позитано“ 20.
Финансовите проблеми пък вероятно се дължат на рязко намалените партийни субсидии през юли 2019 година. Тогава ГЕРБ и ДПС успяха да наложат със закон финансирането на партиите да падне от 11 на 1 лева на глас. В края на годината последва нова корекция – субсидията стана 8 лева на глас, но междувременно БСП явно е претърпяла сериозни щети.
Корнелия Нинова тази седмица сподели:
„Оптимизирахме максимално нещата, така че да не затворим телевизията и да продължим да работим“.
Проверка от няколко източника сочи, че положението в БСТВ, която бе открита на 24 януари 2019 г., в момента е доста тежко.
Оставка преди нова година са подали изпълнителният директор Любомир Коларов и заместникът му Петко Тодоров. Каква е причината – дали им е било подсказано да го направят или те сами са се оттеглили заради безпаричието и сериозното намаляване на щата, не е ясно.
Съкращението на персонал обаче е било доста мащабно и е засегнало десетки, твърди опонент на ръководството на БСП.
Източник от „Позитано“ обаче уверява, че не е точно така. Доста от съкратените всъщност били на граждански договор, защото работели и на други места.
Част от репортерите пък вече си намерили позиция в други медии.
Заради ограничените финанси била променена програмната схема. Отпаднал е сутрешният блок, но са били оставени всички публицистични предавания. Имало идея да се спрат и новините, но надделяло обратното мнение.
След напускането на изпълнителния директор и заместника му обаче е настъпил управленски вакуум. В момента не може да се определи кой ръководи оперативно партийната медия.
Ключова роля обаче имала журналистката Кармелита Тонева, която отговаря за новините и публицистичните предавания.
Функцията на изпълнителен директор пък била възложена номинално на силистренката Вяра Емилова, която не е журналист, а е политическо лице. Тя е в тясното ръководство на БСП – секретар е на Изпълнителното бюро.
Причината Емилова да стане директор е техническа – просто тя е шеф на Фондация „Дума“, която е едноличен собственик на БСТВ и през която става финансирането на медията.
Социалисти се надяват в следващите месеци положението да се позакрепи и подобри с новото повишение на партийните субсидии. Твърди се, че финансирането на БСТВ засега се подкрепя и чрез депутатите и прословутите две трети допълнителни пари, които те получават над възнаграждението си за подпомагане на дейността им като народни представители.
20.01.2020, 11:05 часа
1198 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha