Френският Национален съюз на пчеларите алармира: Губим пчелите!

Френският Национален съюз на пчеларите алармира: Губим пчелите! "Ако загубим пчелите, губим плодове, зеленчуци, дори зърнени храни. И без тях започваме да губим птици, бозайници", обяви Франк Алетру, президент на Националния съюз на пчеларите (SNA).
Френският мед е изложен на риск, тъй като умиращите пчели излагат промишлеността на опасност. Сривът на колониите на пчелите поради изменението на климата и използването на инсектициди заплашва да съсипе още една година от реколтите от френски мед, предупредиха френските пчелари. В цялата страна френските пчелари с тревога алармират: "Пчелите им умират, а медът им е в опасност!"
"Пчелите не събират нищо!", заяви френският земеделски съюз MODEF (Движението за защита на семейните фермери).
"Първата част на година от сезона е катастрофална", заяви Роберт Айгойн, президент на MODEF. 
"Потребителите ще трябва да внимават, защото и тази година ще бъде много трудно да се намери френски мед ”, предупреди Айгойн.
Слабите френски реколти от мед, за съжаление, не са нищо ново. Още през 2017 година заглавия предупредиха за „катастрофални“ добиви, една година след най-ниския във Франция сезон на производство на мед. През 2016 година страната е произвела само 9 000 от обичайните си 18 000 до 20 000 тона мед.
А Франция е петият най-голям производител на мед в Европейския съюз. Други европейски пчеларски хъбове като Испания, Румъния, Полша, Унгария, Гърция и Италия също имат колебания в количеството мед, което произвеждат.
Франция и Унгария бяха единствените две държави от ЕС, които преживяха рязък спад в производството на мед между 2017 и 2018 година, всяка от около 5000 тона. Но според Европейската комисия, Франция, Румъния и Гърция отчитат, че са имали по-малко кошери миналата година, отколкото преди три-четири години.
„Това не е само Франция“, заяви Анри Климент, генерален секретар на Националния съюз на френските пчелари (UNAF). „Приятелят ми е пчелар в Италия, който ми каза, че за 43 години професионално пчеларство това е най-лошото година, която някога е имал."
Климатичните промени ли са виновни?
През последните две десетилетия броят на жертвите на френски пчели е скочил от средно 5% от колонията годишно през 90-те години до минимум 30% днес, почти една трета от колонията всяка година, което се приписва към климатичните промени. 
"Алармираме от известно време за въздействието на изменението на климата", казва Анри Клемент. И пояснява - "това е най-голямата грижа за пчеларите. В началото на 2019 имахме късни студове и ветрове от север, които изсушаваха цветята, пречейки им да произведат нектар. А зимата беше толкова умерена, че пчелите нямаха проблеми с възпроизвеждането, но без цветя или нектар колониите бързо се разпадат. В кошерите няма какво да се яде. Пчеларите трябва да ги хранят със сироп, защото рискуват да умрат от глад", описва ситуацията в сектора генералният секретар на Националния съюз на френските пчелари.
Пчеларите напомнят и за необичайно късните студове през май, които "убиват" много от растенията, богати на нектар и прашец . Три четвърти от земята не дават реколта, а останалата четвърт е дала много по-малко от нормалното, твърдят френските прозводители на мед.
20.01.2020, 12:55 часа
556 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha