Вижте за какво помага консумацията на сладък картоф

Вижте за какво помага консумацията на сладък картоф Доскоро непознат на много българи, сладкият картоф се превърна в една от най-харесваните храни. Причината е само една – нисковъглехидратен и може да се яде от мнозина, които са на специален режим. Зеленчукът произхожда от някои части на Америка. За разлика от обикновения картоф, който сме свикнали да ядем по-често, формата на този наподобява корен или грудка. Цветът му също се различава – не е светъл, а по-тъмен, биещ на оранжево или тъмножълто. Има и някои видове, чиято кора е лилава.
Този зеленчук е богат на витамините А, С, както и много от група В. Освен това той съдържа голямо количество калий, магнезий, мед, диетични фибри, ниацин, фосфор и други. И въпреки че ги наричат сладки, те всъщност не вдигат захарта, а напротив – имат свойството да я регулират. Затова се препоръчват за консумация на хора с инсулинова резистентност и диабетици. А това, че са нискокалорични е поредното им предимство.
Ето кои са ползите от консумацията на сладък картоф:
 
1. Холестеролът се понижава
Проучване, което изследва няколко разновидности на листата на сладък картоф и техния ефект върху тялото, показват, че сладките картофи понижават лошия холестерол. В тях има доста антиоксиданти, които прочистват от токсини и предпазват тъканите от увреждане. Похапването на сладки картофи спомага за прочистването от натрупания холестерол в артериите, които лесно се запушват.
 
2. Помага при диабет
Както стана ясно, за разлика от обикновените картофи, които покачват рязко захарта, защото са пълни с въглехидрати, сладките могат да благоприятстват за нормализиране нивата на кръвната захар. При едно изследване, проведено в Индия, 140 диабетици са били помолени да консумират по-малко от четири грама сладък картоф на ден. Екипът установява, че при някои от три до пет месеца резултатите се подобряват значително. Полифенолите в зеленчука регулират концентрацията на глюкоза в кръвта и предотвратяват хипогликемия.

3. Грижа за дихателната система
Тази супер храна има чудесен ефект върху дихателната система. Сладките картофи съдържат голямо количество каротеноиди – на тях се дължи специфичният им цвят. Те насърчават производството на витамин А, който има положително действие при респираторни проблеми. Дори някои лекари препоръчват на пушачите да ядат по-често от зеленчука.
  
4. По-силен имунитет
Друга полза от консумацията на сладки картофи, особено в зимния период, когато боледуваме най-много. Според проучване върху плъхове, на които е даден пречистен полизахарид от сладък картоф, той наистина се грижи за подобряване работата на имунната система. Данните показват, че животните, които го приемали, имат по-добър имунен отговор в сравнение с останалите. 
 
5. Кожата е по-здрава и хубава
Грудките са богати на антиоксиданти, които не само, че пречистват от токсините, а и спомагат за регенерацията на кожата. Освен това витамините А и С повишават производството на колаген в клетките и правят кожата по-гладка и опъната. Веществата в сладкия картоф имат благоприятно действие при рани.
 
6. Грижа за зрението
Сладките картофи с лилав цвят са най-полезни в сравнение с другите сортове. В тях има антоцианини. Те се грижат за здравината на ретината на очите.
22.01.2020, 11:30 часа
816 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha