От втория път: Новият генерален директор на БНР е Андон Балтаков

От втория път: Новият генерален директор на БНР е Андон Балтаков Новият генерален директор на БНР е Андон Балтаков. Той бе избран от втория път, като получи подкрепата на четирима от петимата членове на СЕМ, но след прегрупиране и компромис.
Решаващите гласове за избирането му бяха на Ивелина Димитрова и на председателката София Владимирова, които първоначално подкрепиха други двама кандидати. Първа излъчената от президента в СЕМ Димитрова призна, че прави компромис, само и само да има титуляр на поста и се отказва от своя избраник Митко Димитров, като залага на Балтаков. Така тя сложи край на тупика с вота за шеф на БНР, а след нея позицията си обърна и София Владимирова, която първия път предпочете Антон Митов.
На журналистически въпрос какво ще стане с избора на нов генерален директор, предвид че бившият шеф на радиото Светослав Костов води дело и оспорва предсрочното му освобождаване, от СЕМ не поискаха да коментират, преди да е излязло съдебното решение. Въпреки това от регулатора продължават да смятат, че решението им е целесъобразно.
"В момента има дело срещу решението на СЕМ, има две инстанции, които следва да се произнесат. Когато стане факт, тогава ще коментираме. СЕМ е уверен, че решението е целесъобрзано. Ще видим какво ще е решението", посочи главният секретар Емилия Станева.
До процедурата за избор на нов шеф на Радиото бяха допуснати общо 6 кандидати - Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.
Андон Балтаков е работил преди години в БНР. Завършил е университета "Йейл" и впоследствие работи за Си Ен Ен, Асошиейтед прес и др.
Той получи подкрепата на членовете на СЕМ заради иновативния си подход, но имаше и съмнения, доколко концепцията му за развитие на Радиото може да се реализира на базата на сегашното състояние в БНР.
До конкурса за избор на нов генерален директор на Радиото се стигна, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов в средата на октомври миналата година и избра за временно изпълняващ длъжността Антон Митов.
Светослав Костов оглавяваше БНР малко повече от 3 месеца преди да бъде прекратен мандата му заради скандала, който се разрази около спирането на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13 септември.
22.01.2020, 15:25 часа
730 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha