Турският външен министър призова Русия да спре атаките на сирийския режим

Турският външен министър призова Русия да спре атаките на сирийския режим Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че Русия носи отговорността за спирането на атаките на сирийското правителство, след като вчера при въздушни удари в Северозападна Сирия бяха убити най-малко 17 души, предаде Асошиейтед прес.
Вчерашните атаки бяха насочени по северозападната провинция Идлиб, последният бастион на бунтовниците в страната, и по контролирани от бунтовниците части от съседната провинция Алепо.
Русия е гарантът на сирийския режим. Тя е задължена да спре тази агресия, каза Чавушоглу по време на дискусия в рамките на Световния икономически форум в Давос.
Офанзивите на сирийското правителство принудиха хиляди хора да напуснат домовете си. Голяма част от тях избягаха към райони, намиращи се близо до границата с Турция. Десетки бойци бяха убити през последните дни при активизирането на сраженията.
Ситуацията в Идлиб е в центъра на нашето внимание, тъй като режимът засилва агресията си. Вече около 400 хиляди души са изселени и са се придвижили към нашата граница, каза Чавушоглу.
Той добави, че Турция ще продължи да работи с Русия в Сирия, макар Анкара и Москва да подкрепят различни страни в конфликта.
Провинция Идлиб е контролирана главно от бойци, свързани с Ал Каида. В провинцията живеят към три милиона цивилни и ООН предупреждава за увеличаващ се риск от хуманитарна катастрофа по границата с Турция.
22.01.2020, 16:50 часа
655 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha