Държавната дума на Русия одобри изменението на Конституцията

Държавната дума на Русия одобри изменението на Конституцията Държавната дума одобри на първо четене законопроекта на президента за изменение на конституцията, предаде БГНЕС.
Документът „За подобряване на регулирането на отделни въпроси в организацията на обществената власт“ бе внесен в долната камара в понеделник.
Предложенията са насочени към разработване на разпоредби, залегнали в основите на конституционната система, правата и свободите на човека и гражданите.
В законопроекта президентът предложи да се определи на конституционно ниво задължителното изискване да не се допуска чуждо гражданство и разрешение за пребиваване на лица, заемащи ключови длъжности в Руската федерация, включително министър-председателя, министрите и губернаторите. Предлага се и затягане на изискванията към кандидатите за президент: те трябва да са живели в Русия поне 25 години и никога да не са имали друго гражданство.
Изменението изключва и клаузата за не повече от два последователни мандата за президента на Русия.
Част от предложенията се отнасят до правомощията на Държавната дума и Съвета на федерацията: долната камара ще получи правото да одобрява кандидатурата на премиера, неговите заместници и министри. След съгласуване със Съвета на федерацията се предлага одобрение на кандидатури за постовете на министри на външните и вътрешните работи, отбраната, извънредните ситуации и правосъдието.
Също така, според законопроекта, горната камара по предложение на държавния глава ще назначава и освобождава главния прокурор и неговите заместници, както и ще прекратява правомощията на ръководителите на конституционните и върховните съдилища, техните заместници и съдии. Броят на съдиите на Конституционния съд ще бъде намален от 19 на 11 души.
Част от промените ще засегнат президентското вето върху законодателните инициативи: сега президентът може да наложи вето на закон, приет от парламента в рамките на 14 дни, но камарите могат да отменят ветото му - и тогава президентът трябва да подпише закона след 7 дни (14 дни за конституционните закони).
Изменението ще даде на президента правото „в рамките на определения период“ (който не е посочен) да оспори конституционността на закона в Конституционния съд. Ако съдът реши, че законът е в съответствие с Конституцията, президентът ще трябва да го подпише след 3 дни, ако не, той ще бъде върнат в Думата. Конституционният съд също ще получи правото, по искане на президента, да проверява конституционността на регионалните закони преди те да бъдат подписани от губернатора.
Също така за първи път ще бъде консолидиран статутът на Държавния съвет - той ще бъде орган, който да осигурява координираното функциониране и взаимодействие на държавните органи, да определя основните насоки на вътрешната и външната политика и приоритетите на социално-икономическото развитие на държавата. Президентът ще сформира Държавния съвет, подробностите за неговата работа и функциониране ще бъдат изложени в отделен закон (в момента статутът на съвета е регламентиран с указ).
Освен това член 15 от основния документ за приоритета на международното право в Русия ще остане непроменен, но член 79 ще уточнява, че решенията на междудържавните органи „в тълкуването им, противно на руската Конституция“, не са изпълними. Конституционният съд ще определя дали е възможно да се налагат такива решения.
В законопроекта се предлага още в Конституцията да се фиксира редовната индексация на пенсиите в Русия, както и минималната заплата, не по-ниска от жизнения минимум.
След като парламентът приеме законопроекта, той ще бъде внесен за общонационално гласуване. Съпредседателят на работната група по разработването на измененията Андрей Клишас обясни за РИА Новости, че би било възможно да се гласува само ‚за“ или „против“ целия пакет наведнъж.
23.01.2020, 12:36 часа
215 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha