Откриха манган във водата на Перник

Откриха манган във водата на Перник

В условията на рестриктивен воден режим, през периода 13-23 януари от взетите проби на територията на община Перник са установени завишени стойности на манган във водата от водопреносната мрежа, съобщават от РЗИ в Перник.
"Проблемът няма пряка здравна значимост, дори и при превишаване на нормата до определена степен, но е много важен за консуматора, тъй като този показател променя органолептиката (цвят, мътност, мирис, вкус) на питейната вода. Манганът и неговите съединения може да постъпват в организма през храносмилателната система, дихателната система и кожата. Много рядко може да предизвика интоксикации. Той влиза в групата на показателите с индикативно значение, съгласно Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Незначителното завишение не е свързано със здравен риск. Въпреки това, не се препоръчва продължителен прием на вода за пиене с превишени стойности на манган", се казва още в съобщението.
От РЗИ в Перник уверяват, че продължава зачестения мониторинг на водата и при констатиране на отклонения от нормите жителите на община Перник ще бъдат своевременно информирани.

23.01.2020, 15:35 часа
354 1
Коментари

Перничанин

23.01.2020, 20:02 часа
Дано не открият злато, че веднага ще я дадат на концесия на Дънди - много изгодно при това.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha