Заплашиха със смърт единствения чернокож депутат в Германия

Заплашиха със смърт единствения чернокож депутат в Германия Единственият чернокож депутат в Германия заяви, че тази седмица е получил смъртни заплахи от десни екстремисти дни, след като открил дупки, вероятно направени от стрелящ с пелети пистолет, в прозореца на кабинета си.
Карамба Диаби, депутат от лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП), заяви пред германските медии, че е получил анонимната заплаха по имейл, който според съобщенията е подписан с думите "Зиг Хайл" и "Хайл Хитлер".
"Аз приемам заплахата много сериозно и незабавно уведомих полицията", каза Диаби пред агенция ДПА.
Разследването по случая вече е започнало и са предприети мерки по защитата му. 
Заплахата идва само няколко дни, след като Диаби пусна в Туитър снимка на три дупки в прозореца на кабинета си, за които следователите смятат, че са направени от пластмасови пелети, изстреляни от еърсофт пистолет. Регионалният вестник „Мителдойче Цайтунг“ съобщи, че те също са получили копие на заплашителния имейл.
Вестникът съобщава, че заплахата е подписана от група, наричаща себе си "оркестър на държавния преврат" и прави връзка с убийството на консервативния политик Валтер Любке. Той беше застрелян в дома му миналия юни. Основният заподозрян в убийството е неонацист на име Щефан Ернст.
58-годишният Диаби е родом от Сенегал, но в края на 80-те се премества в бившата комунистическа Източна Германия, за да учи химия.
В интервю през 2017 г. за АФП той припомни, че е преживял расизъм както преди, така и след падането на Берлинската стена и германското обединение през 1989-90 г., след като през 1991 г. го пребили неонацисти.
Избран през 2013 г., той представлява избирателен район в източната провинция Саксония-Анхалт, регион, където крайнодясната партия Aлтернатива за Германия се радва на широка подкрепа.
Заплахите срещу Диаби идват на фона на нарастваща вълна на агресивност към политиците в Германия.
Миналата година полицията регистрира 1 241 политически мотивирани престъпления срещу избрани служители без значение от партийната им принадлежност. Трима кметове подадоха оставка през последните месеци след заплахи за смърт и нападения над автомобилите им.
Друг кмет влезе в новините през последните дни, след като подаде документи за разрешително за носене на оръжие за самозащита.
Политици от консервативния ХДС и Зелените също получиха смъртни заплахи от десни екстремисти през последните месеци.
24.01.2020, 14:15 часа
643 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha