Заловиха у нас беглец, издирван за жестоко убийство на активистка в Украйна

Заловиха у нас беглец, издирван за жестоко убийство на активистка в Украйна

Ключов заподозрян, обвинен в организирането на фатално нападение със сярна киселина срещу активистка от Херсон през юли 2018 г., е задържан в България. Това се случва повече от година след като той избяга от арест за убийството на Катерина Хандзюк, съобщава филиалът на „Хюман райтс“ в Украйна.
Олексий Москаленко (Левин) е свързан с мащабна операция в Херсонска област, във връзка с която са повдигнати и обвинения на друг заподозрян, Игор Павловски.
Левин е бил задържан в петък вечерта, 24 януари, по време на операция с участието на полицията в България и представители както на украинската Главна прокуратура, така и на СБУ (Службата за сигурност на Украйна). Според заместник главния прокурор Виктор Трепак сега се изисква екстрадицията на Левин в Украйна.
Хандзюк беше помощник на кмета на Херсон и гражданска активистка, известна с жестоката си критика срещу корупцията, особено сред полицията в Херсон. Тя беше нападната пред входа на жилищния си блок на 31 юли 2018 г., като нападателят хвърли литър киселина, използвана в автомобилни акумулатори. Хандзюк получи изгаряния на почти 40% от тялото си и трябваше да бъде транспортирана в болница в Киев, където претърпя 11 операции. Тя почина на 4 ноември, само на 33 години.
Петима мъже бяха осъдени и хвърлени в затвора за участие в нападението, но според Виктор Хандзюк, баща на Катерина, всичките присъди са прекалено малки за извършеното деяние. На 6 юни 2019 г. Серхий Торбин бе осъден за координиране на нападението на 6.5 години затвор. Николай Храбчук получи 6 години за извършване на нападението. Владимир Васянович и Вячеслав Вишневски са в затвора за 4 години, а Виктор Хорбунов - за 3, заради техните роли в престъплението.
През последните 18 месеца има многократни твърдения, че органите на реда са саботирали разследването и благодарение на приятелите на Хандзюк и разследващи журналисти са били идентифицирани главните заподозрени.
Дълго се говореше и как Левин е успял да избяга в чужбина, след като вече е бил определен като заподозрян. Изминаха и няколко месеца, преди той дори да бъде обявен за издирване.
Виктор Хандзюк и граждански активисти последователно споменават две имена на заподозрени за участие в извършването на престъплението. И двамата мъже - Андрий Хордеев, бивш шеф на Херсонската областна администрация и заместникът му Йевхен Ришчик, по времето на престъплението са били свързани с партията Блок на Петро Порошенко.

27.01.2020, 15:12 часа
1078 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha