Мишел Барние: Все още има риск от твърд Брекзит в края на 2020 година

Мишел Барние: Все още има риск от твърд Брекзит в края на 2020 година Бизнесът е все още изправен пред риск от "твърд" Брекзит в края на годината, като се има предвид краткото време за договаряне на бъдещите търговски отношения между Великобритания и Европейския съюз, заяви днес главният европейски преговарящ Мише Барние, цитиран от Ройтерс.
"Тези преговори не са обикновени, тъй като в края на тази година Великобритания напуска, по неин избор, единният пазар и митническият съюз", посочи Барние на съвместна пресконференция с ирландския премиер Лео Варадкар.
"Ако нямаме споразумение, това няма да бъде обичайна бизнес практика и запазване на статуквото, като в този случай ще бъдем изправени пред ръба на скалата, особено по отношение на двустранната търговия" предупреди той.
Ирландският премиер пък отбеляза, че ЕС ще се възползва от търговските преговори с Обединеното кралство.
"Ние в ЕС имаме население и пазар от 450 милиона души, докато за Обединеното кралство е около 60 милиона", посочи Варадкар пред Би Би Си , когато беше попитан коя страна, според него, ще има предимство в предстоящата търговски разговори, отбелязвайки, че Европейският съюз има "по-силен екип".
Той също посочи, че "би бил трудно" да се постигне подписване на търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС до края на годината, поставяйки под въпрос предишни твърдения на британския премиер Борис Джонсън, но подчерта, че единният блок ще работи "ден и нощ", за да се случи това.
Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 януари, след което ще трябва да договори нови търговски отношения със съюза до края на 2020-а година.
27.01.2020, 15:25 часа
249 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha