Майки се вдигнаха на бунт в подкрепа на единствения детски пулмолог във Врачанско

Майки се вдигнаха на бунт в подкрепа на единствения детски пулмолог във Врачанско Mайки от Враца и региона се вдигат на мащабен протест в подкрепа на д-р Дора Вътковска, научи агенция BulNews. 
Поводът за недоволството е прекратеният от Районната здравноосигурителна каса за 1 година договор на единствения детски пулмолог в областта.
Преди седмица майките се събраха на протест пред сградата на здравната институция. Молбата им към директора Светозар Симеонов бе да се продължи контрактът с детския лекар. Отговорът от негова страна обаче е бил отрицателен. Той е заявил, че според законовите разпоредби решението остава в сила. 
"Ние обаче можем да променим нещата. "Нека да вдигнем шум и всички да разберат за това, че именно директорът на Здравната каса във Враца Светозар Симеонов остави цяла област без безплатен достъп до детски пулмолог заради допуснато административно нарушение", заявяват в социалните мрежи разтревожените майки. 
Жалба заради прекратения договор е изпратена до Националната здравноосигурителна каса и до Върховния административен съд. Към този момент обаче отговор от двете институции няма. 
Мълчанието по темата обаче не спира протестиращите. В момента във Враца и региона тече петиция, в подкрепа на д-р Вътковска. Събраните подписи в нея са почти 700. 
След финализирането й, родителите се вдигат на мащабен протест.
Припомняме, че Районната здравноосигурителна каса във Враца прекрати договора с лекарката, като мотивът на специалистите е, че тя е извършила административно нарушение. През 2018 година тя е отчела в РЗОК общо 46 амбулаторни листа за извършена дейност. С тях се удостоверявали извършени медицински прегледи на конкретна дата през септември същата година. Проверяващите обаче са установили, че на посочената дата педиатърът е бил в чужбина. По случая бе образувана преписка за извършено документно престъпление. 
Близо година и половина след откриването на нередностите от Районната здравноосигурителна каса във Враца са прекратили договора с д-р Дора Вътковска. Така тя не може да обслужва набраната пациентска листа, в която фигурират над 2 000 души от цялата област по Здравна каса. Пациентите могат да се възползват от услугите й само на частно.
28.01.2020, 12:05 часа
5026 2
Коментари

Здравка

29.01.2020, 01:13 часа
Да се самозабравиш заради лакомия - жив пример

ИЙП

28.01.2020, 12:19 часа
Тая е за затвор.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha