С рекорден брой нови книги се е сдобила библиотека „Христо Ботев” във Враца

С рекорден брой нови книги се е сдобила библиотека „Христо Ботев” във Враца Рекорден брой нови постъпления отчита Регионалната библиотека „Христо Ботев” във Враца през 2019 година. Те са общо 5 313 на стойност 58 782.74 лева, което е с 1 540 броя повече в сравнение с 2018 година. По-голямата част за закупени по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Библиотеката участва и в двете конкурсни сесии, обявени от Министерство на културата. В края на годината фондът наброява 268 636 библиотечни документи на стойност 516 779.38 лева от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация.
Регистрира си е и ръст на новите читатели - общо 5 009, което е с 209 повече от 2018 година. Регионална библиотека има 90 131 посещения /с 2 945 повече от 2018 година/ от реални читатели в залите на библиотеката и 139 610 виртуални от потребители, които са се възползвали от информационните ресурси чрез Интернет. 
През 2019-а врачанската библиотека навърши 65 години от създаването си, а цялата годишнина беше белязана от провеждането на многобройни успешни събития и високи признания за отличната работа. 
През юни екипът получи един от най-големите национални призове в областта на литературата - Национална награда „Христо Г. Данов” в категория „Библиотеки и библиотечно дело” за 2019 година. Отличието е за реализирането на проекта „Създаване на дигитален архив на регион Враца - ХХ век - история, култура, бит и традиции, забележителности”. 
По случай Деня на народните будители - 1 ноември, Регионална библиотека получи грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство от министъра на културата. 
Екипът взе и трета награда в Национален конкурс за късометражен филм на тема „Враца - нашата Европа!“ за късометражния филм „Традицията среща модерното мислене в библиотеката“.
За отбелязване на актуални събития, дати, годишнини и теми от националния и местен календар през 2019 година бяха проведени 410 събития.
Инициативите изцяло изместват фокуса си от еднократни събития и се превръщат в истински преживявания за посетителите и техните семейства. Наред с книжните носители на информация децата се докосват до нови технологии и придобиват ключови умения, необходими за успешната реализация в днешния дигитален свят. 
„През 2020 година продължаваме с разработване на програми за творческо писане, астрономия за начинаещи, първи стъпки в програмирането и роботиката в новосъздадената ни зала за тийнейджъри. Предстои тя да бъде отворена с работното време на библиотеката и да предлага литература и технологии за младежите. Работим и по организацията на втория литературен фестивал „Враца – книжен град”, който ще се проведе през септември. За най-малките читатели въвеждаме четене на приказки всяка последна събота на месеца”, допълни директорът на библиотеката Силвия Врачовска.
28.01.2020, 13:33 часа
610 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha