Забраняват изложенията и пазара на птици във Враца

Забраняват изложенията и пазара на птици във Враца Епизоотичната обстановка на територията на област Враца е нормална, това стана ясно на заседанието на Областната епизоотична комисия днес. На заседанието беше представена информация и за промените в Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, както и за одобрения от Министерски съвет План за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в България през 2020 г. 
Директорът на Областна дирекция "Безопасност на храните" д-р Милчо Костурков обяви, че със заповед на министъра на земеделието, храните и горите, до 16 февруари се удължава срокът за групов лов на диви прасета, като мярка за овладяване на заразното заболяване АЧС.
"На територията на област Враца епизоотичната обстановка е нормална, няма констатирани положителни проби на заболяването Африканска чума, както при домашните, така и при диви свине", отбеляза д-р Костурков. 
До края на месец февруари ще приключат проверките в лични стопанства от типа "заден двор" за нерегламентирано отглеждане на домашни прасета, както и за готовността на стопаните да отглеждат регламентирано до 3 броя прасета за угояване при стриктното спазване на мерките за биосигурност. От Областна дирекция "Безопасност на храните" - Враца вече са разработили указания към стопаните, желаещи да регистрират лично стопанство - тип "заден двор" и да отглеждат прасета за угояване, в съответствие с последните промени в Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания. Успоредно с това ще се проверява за спазването на изискванията за отглеждането на птици в домашни условия в обекти от тип "заден двор" и птицевъдни обекти.
"Необходимо е кметовете на общините на територията на област Враца да свикат общинските епизоотични комисии, на които да бъдат препоръчани на собствениците на птицевъдни обекти и „задни дворове“ да не допускат излизането на птиците извън дворовете, да не допускат контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици и да актуализират списъците на собствениците, отглеждащи птици. Наложена е също забрана на изложения и пазар на домашни птици", допълни още д-р Костурков.
На заседанието беше разгледана и процедурата за одобряване на терени за загробване на животни. В края на заседанието бе разяснен одобрения от Министерски съвет План за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в България за 2020 г.., в който са разписани всички мерки и дейности на отговорните институции, съобщават от областна  администрация Враца.
28.01.2020, 16:50 часа
1822 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha