Германски кмет губи поста си заради Брекзит, бил британец

Германски кмет губи поста си заради Брекзит, бил британец Докато ЕС се готви да се сбогува с Великобритания, едно селце в Германия се готви да се сбогува с кмета си шотландец, предаде БТА.
Иън Макнаб е заемал неплатената длъжност на кмет на село Брунсмарк в провинция Шлезвиг-Холщайн в продължение на 12 години, но това приключва в петък в 23 ч. по Гринуич. Тогава влиза в сила Брекзитът и 70-годишният шотландец престава да е гражданин на ЕС, което прави невъзможно кандидатирането му на политическа изборна длъжност във вече 27-членния евросъюз.
Макнаб заяви, че много се е радвал да е кмет на селцето с население 160 души и съжалява, че трябва да напусне поста. Той добави, че ще остане в Брунсмарк, където живее от близо 30 години и ръководи малка компютърна фирма.
Във Франция пък над 700 британци, които досега бяха общински съветници в редица общини в страната повече няма да могат да се кандидатират след изтичането на сегашния им мандат, предаде Франс прес.
Във френски общински съвети заседават общо 757 британци, или около 30 процента от чужденците сред общинските съветници. Те са осезаемо повече от белгийците (544 общински съветници) и португалците (357 общински съветници).
Пребиваващите във Франция британци можеха да гласуват и да се кандидатират за общински съветници в качеството си на граждани на страна членка на ЕС. Кметското място обаче по закон остава запазено за френските граждани.
След като Великобритания излезе от ЕС, британците повече няма да могат да се кандидатират за нов мандат, освен ако имат гражданство на някоя страна от ЕС.
29.01.2020, 16:45 часа
665 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha