Обвиняват шестима за телефонни измами на гръцки граждани

Обвиняват шестима за телефонни измами на гръцки граждани

Специализираната прокуратура обвини шест лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами на гръцки граждани от територията на България, съобщиха от прокуратурата.
Те бяха задържани на 29 януари 2020 г. в Шуменско и Разградско при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и Главна дирекция "Национална полиция".
При извършените претърсвания, изземвания и лични обиски на предполагаеми участници в групата бяха намерени и иззети около 1 кг злато, както и 7000 евро, за които се предполага, че са придобити от последната измама, извършена на 17 януари 2020 г. на жена от Солун. Разпитани са голям брой свидетели, в т.ч. пред съдия.
Обвинените за участие в групата са издирвали самотни възрастни гръцки граждани и прилагали спрямо тях познатата у нас измамна схема - най-често обаждане по телефона (представяйки се за полицейски служител) с искане на определена сума за лечение на пострадал при катастрофа близък на жертвата. Ако жертвата "се хващала" на измамата, муле на групата пътувало до съответното гръцко селище, взимало предадените пари и ги изпращало на измамниците в България чрез фирма за парични преводи. Събрани са доказателства, че ръководителят на групата се е занимавал и със склоняване към проституция. За това престъпление също му е повдигнато обвинение. Двама от участниците са осъждани, включително и на територията на Република Гърция.
Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на най-строгата мярка за неотклонение "Задържане под стража" на петима от обвинените. За един от задържаните се иска мярка за неотклонение "Домашен арест", се посочва в съобщението.

01.02.2020, 14:12 часа
588 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha