Бивш офицер от СБУ разкри нови тайни за катастрофата с малайзийския Боинг

Бивш офицер от СБУ разкри нови тайни за катастрофата с малайзийския Боинг През лятото на 2014 г. украинското командване е изпратило своите зенитно-ракетни системи в зоната на АТО в режим на секретност. Това се е случило преди катастрофата на Boeing на малайзийския полет MH17.
Това съобщи в ефира на YouTube канал PolitWera бивш служител на централния офис на Службата за сигурност на Украйна, подполковник Василий Прозоров, преминал към страната на Русия. Използвайки предишния си професионален опит, той проведе собствено разследване на катастрофата на малайзийския Boeing в небето над Донбас:„Ако си спомняте, прихващането и декодирането на телефонните разговори на лидерите на опълчението, в които се твърди за свалянето на „Боинг “, се появиха в мрежата няколко часа след трагедията.
От първа ръка знам какви са оперативно-техническите протоколи и как материалите от подобно подслушване могат да бъдат използвани в публичното пространство.
Декларирам, че е невъзможно да се изготвят материали толкова бързо, да се премахне от тях грифът "строго секретно" и след това те да се пуснат в публичното пространство“, твърди Прозоров.
Той също така подчерта, че украинската страна превежда разшифровките на няколко чужди езика наведнъж.
„Тогава си спомням разговор с висш украински офицер от военното разузнаване, който в частен разговор ми каза: „Не се вкарвайте в тази ситуация с Боинга, там не всичко е толкова просто и чисто “, добавя той.
Прозоров каза още, че ден след катастрофата MH17, от Киев поискали ДНР да прекрати всички работи на мястото на трагедията.
Прозоров посочва и друг факт. През лятото на 2014 г. Министерството на извънредните ситуации на ДНР и Държавните извънредни ситуации на Украйна вече не са единна организация, но те до голяма степен запазват предишните си контакти и периодично събират информация за различни инциденти.
Той обръща внимание и на това, че малко преди катастрофата на самолета контролът на въздушното движение в този участък от радиолокационната станция „Артьомовская“ е бил деактивиран. Самата станция по това време се е намирала на територия, контролирана от АФУ.
Всички факти и материали, събрани от Прозоров, са били включени в документалния филм „MH17: В търсене на истината”, създаден от неговата група и  представен на обществеността миналия декември.
„Открихме двама военнослужещи от Втора дивизия на 156-ти зенитно-ракетен полк на СБУ, който беше дислоциран в град Мариупол и беше въоръжен със системи за противовъздушна отбрана „Бук “. Тази дивизия замина на една доста неясна и странна командировка през лятото на 2014 г., помня, че беше началото на юли“, каза той.
Според автора на разследването, бившите украински зенитни артилеристи доброволно са се присъединили към ДНР и са му разказали много интересни факти.
„Пътуването беше придружено от безпрецедентни мерки за конспирация и секретност. Те изобщо не взимаха наборници, само офицери и военнослужещи по договор. Взимаха им дори мобилните телефони", твърди той. 
Бивш служител на СБУ отбеляза и едно значително противоречие. "Докато украинската пропаганда излъчва истерично материали за „руската инвазия“, в които твърди, че Москва иска да положи сухопътен коридор към Крим по Азовско море, единствените части, способни да издържат бойни самолети, бяха отстранени от тази стратегическа посока", казва той.
„След като звеното се върна в Мариупол през август 2014 г., бойците, с които разговаряхме, общуваха с тези наемници и те бяха толкова уплашени, че не казаха нищо за служебното си пътуване.
Тогава един от тях на своята страница в социалните мрежи публикува снимка на системата за противовъздушна отбрана "Бук". И когато един от нашите бойци започна да се интересува от нея и къде е стреляно, той веднага го блокира, изтри снимката и след това акаунта ”, спомня си Прозоров.
Бившият офицер е убеден, че за да се установи истината, съвместната разследваща група по делото MH17 също трябва да разпита служителите на дивизията, които са тръгнали в същата тайна командировка, особено след като бойците, с които е разговарял по време на работа върху филма си, ги помнят всички по име.
 
02.02.2020, 14:22 часа
1547 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha