BREXIT: Раздялата, разочарованието и новото начало

BREXIT: Раздялата, разочарованието и новото начало Brexit се случи - след дълги години на драма и правителствени кризи на Острова, евродепутатите напуснаха парламента преди два дни. 
След близо половин век на съжителство Великобритания напусна Европейското сeмейство. Британското знаме беше свалено от Европейския парламент, за да бъде изложено в Музея на Европа. Разводът беше мъчителен и дълъг. Някои плакаха, други се радваха, но всички си отдъхнаха, че сагата по Brexit приключи. Тези, които се радваха, очевидно бяха повече, показаха резултатите на британските избори миналия месец.
Като докладчик за присъединяването на България към ЕС, Джефри Ван Орден беше сред най-големите пoддръжници на България. Самият той обаче се определя като евроскептик.
“Още докато настоявах, че вие трябва да се присъедините към ЕС, аз бях евроскептик и не виждах мястото на Великобритания в европейския клуб. И тогава и сега смятам, че каквото е добро за една страна, може да не е добро за друга. Ние сме вторият по стойност нетен донор в касата на Европа и, след като прекратим вноските, ще се отвори дупка в бюджета. През годините Великобритания е внесла 500 милиарда, защото искахме да вдигнем стандарта на страни като вашата”, каза Джефри Ван Орден.
"За нас вече не е предимство да сме в Общността. Проектът "Европа" просто отиде твърде далеч и ние не желаем да сме част от европейска федерация. Самият аз гласувах против Brexit от прагматична гледна точка – за да не оставим властта само в ръцете на Германия и Франция. Надявам се България да защитава интересите си в този двуполюсен модел на власт и да засили отношенията си с Обединеното кралство. България има специално място в сърцето ми”, добавя Ван Орден.
С напускането на Великобритания станалият известен като Мистър Brexit Нейджъл Фараж отбеляза триумф в кариерата си.
"Много хора влизат в политиката с големи амбиции и цели, но малко от тях ги постигат. Аз мога да кажа, че постигнах целта си. Още преди 27 години разбрах, че европейският проект не е подходящ за нас и ние не се вписваме в него. През всичките години на членство бяхме недоволни. Видяхме как Брюксел налага решения против волята на гражданите. Пример: когато през 1998 г. написаха общоевропейска конституция, Холандия и Франция я отхвърлиха с референдум. Какво направи Брюксел? Измисли Лисабонския договор – смени думата “Конституция” с думата “договор”. На референдума за Brexit англичаните гласуваха за напускане, а три години в Лондон се мъчеха да обърнат решението, предизвиквайки нов референдум. Затова, вместо да се пенсионирам, формирах партията Brexit и се върнах в Европарламента, за да попреча това да се случи. Мога спокойно да отбележа, че защитих интересите на хората, които инвестираха парите си и ми се довериха. ЕС се харесва на политиците, а не на хората. Много е комфортно да те разкарва шофьор из Брюксел и да обикаляш приеми с шампанско. Не може цели 10 000 чиновници в Брюксел да взимат повече от министър-председателя на Великобритания”, казва Найджъл Фараж.
Сър Греъм Уотсън е с няколко мандата в Европейския парламент и дългогодишен лидер на Партията на либералите.
“Нека ви напомня, че много частни пари от САЩ и държавни от Русия бяха налети в кампанията за напускане, залагайки на разочарования и съмнения, които съществуваха сред британците. Те се породиха през 2007 г., когато отворихме врати за чужда работна ръка. Това беше нещо добро за икономиката, но то уплаши хората, че ще свали тяхното заплащане и ще отнеме работни места. Създаде се и недоволство, когато Европейският съд отхвърли решения на британски съдии. Тогава много си казаха, че не искат чуждестранен съд да раздава правосъдие на британците”, казва Греъм Уотсън.
"Освен това, някои очакваха ЕС да заприлича на Великобритания, а им се стори, че заприлича на Франция. На англичаните им беше внушено, че положението се влошава и е по-добре да напуснат. Голяма част от британските консерватори не очакваха хората на референдума наистина да гласуват за Brexit. Бяха шокирани от резултата. Нужни им бяха 3 години, за да преодолеят шока”, добавя той.
„Нещата много ще се променят. Страни като България трябва да отстояват позицията си и да настояват за привилегиите, които други имат. Не бива да се заформя клуб на големите, където Франция и Германия диктуват правилата и решават всичко. Радвам се да видя, че имате доста талантливи хора в Европа  умеещи да отстояват интереса на страната ви”, смята Уотсън.
Това, което направи разводът труден и за някои е бомба със закъснител, е ирландският въпрос и границата между двете Ирландии. На места тя минава буквално през домовете на хора.
„Ще ви илюстрирам каква огромна психологическа промяна настава. 30 години двете Ирландии бяха в конфликт, причинил смъртта на 3000 човека. Съвместното членството на двете Ирландии в ЕС прекрати конфликта. Сега, когато Северна Ирландия, заедно с Обединеното кралство, е вън, а Република Ирландия состава, се пораждат съмнения и аз съм в групата на съмняващите се. Британците обещаха да няма граница и проверки, но те са ни лъгали и предавали много пъти в историята и затова сега има безпокойство”, коментира ирландецът Никълъс Уайт, който е един от най-големите инфлуенсъри в Брюксел.
„България си изигра много добре картите с членството в ЕС. Управляващата коалиция е в ЕНП, най-силната политическа фомация в Европа. Имахте много успешно председателство, по време на което успяхте да затворите няколко досиета. Стремите се да приемете еровалутата, а аспирациите за пълна евроинтеграция са важна монета в настоящия контекст на Европа”, смята Уайт.
 
03.02.2020, 10:50 часа
536 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha