Бизнесът иска сигурност и предвидимост на цената на тока

Бизнесът иска сигурност и предвидимост на цената на тока „От началото на годината средната цена до този момент е 52 евро за мегават час. За сравнение в Германия за този период цената беше 32 евро, а във Франция – 35. Този уикенд, когато в Германия цената беше под 2 евро, а във Франция – около 14, в България беше 63 евро. Това са несравнимо високи цени. Имаше моменти, в които цената ни стигна130 евро. За съжаление, това не се единични случаи на такива високи пикове ”, заяви собственикът на предприятие в Стара Загора Славин Янакиев относно рекорда на цените на тока за бизнеса през уикенда. 63 евро за киловатчас струваше токът у нас срещу евро и половина в Германия. Сравнението направи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.
„Умишлено или не, тези високи цени, тази несигурност и непрогнозируемост убиват останалата индустрия в страната. Не става дума дали са малки семейни фирми или големи производствени фабрики, като нашата”, обясни Янакиев.
„Има и сделки над 300 лв., които са над 150 евро. Пиковете са много. Нашите изчисления показват, че цена над 40 евро за мегаватчас ни кара да работим на минус. Ние вече втори месец работим на загуба. За това, че средната цена е 2 евро. Тя се формира на база различни цени, които в много случаи скачат над 130 евро. И ние сме длъжни да ги купуваме, защото нашият производствен процес е такъв, че не можем да избираме в кой час да работим и кой не. Ние сме длъжни да го купуваме. В същото време понасяме загуби и търпението ни се изчерпа. Нашите хора напускат фирмите, напускат страната. Те искат възнаграждения като в Западна Европа. Ние също искаме да им плащаме тези възнаграждения. А цената на основна суровина, каквато е електроенергията, е два пъти по-скъпа отколкото в Германия. В някои случаи е 30 пъти по-скъпа”, разкри той.
„Ние се превърнахме в едни брокери на тази независима българска енергийна борса, в която цените скачат със стотици проценти, неясно защо за нас. Не подлежи на никаква здрава логика цената на електроенергията ни да бъде по-висока, отколкото в Западна Европа. Ние нямаме по какъв начин да въздействаме, освен, вместо да се занимаваме с това, което можем да произвеждаме, да изкараме хората на улицата да протестираме, за да може да се обърне внимание, че ние се чувстваме окрадени и ограбени. За да може този пазар на т.н. свободна енергийна борса да стъпи на някаква здрава логика и да се подобрят нещата. Да можем ние да работим спокойно, с ясна в бъдещето представа каква ще бъде цената на тока и той да бъде съизмерим със съседните европейски страни или въобще в Западна Европа”, призова Янакиев.
В други развити индустриални държави като Франция и Испания токът също беше драстично по-евтин - съответно 14 и 30 евро. Това показват данните за цените ден напред на борсата за електроенергия в Европа. Токът в Германия в понеделник ще бъде почти два пъти по-евтин от този за българския бизнес. 
10.02.2020, 10:30 часа
505 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha