Кметовете от Врачанско бесни на ЧЕЗ, готвят колективен иск срещу дружеството

Кметовете от Врачанско бесни на ЧЕЗ, готвят колективен иск срещу дружеството Недоволни кметове от Врачанско готвят колективен иск срещу ЧЕЗ, стана ясно на извънредна среща между кметове, представители на дружеството и Министерството на енергетиката днес. 
Събитието бе по инициатива на областния управител Малина Николова във връзка с критичната ситуация и нарушеното електроснабдяване в населените места на територията на област Враца. На нея присъстваха Даниела Донева и Георги Манев от Министерството на енергетиката, както и директорът на „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ разпределение България Виктор Станчев. 
В последните дни най-много проблеми със захранването е имало във Враца, Мездра и Роман. В селата Долна Бешовица, Средни Ръд, Кунино, Старо село, Ослен Криводол, Горна Беловица и Боденец все още захранването е частично. 
От ЧЕЗ обясниха, че са отстранявали повредите поетапно, тъй като се следва определена процедура и че 60 екипа са работили  за възстановяване на електричеството в областта. 
„Защо в някои общини още не е възстановено, защо информацията не е достоверна, изпълняват ли се сроковете?“ попита областният управител. 
От ЧЕЗ се оправдаха, че ситуацията е била много усложнена заради падналите температури и обледените съображения, а телефоните им са били включени. Сигналите, които постъпиха в медията в последните дни обаче показват точно обратното. В редакцията ни се обаждаха много недоволни хора, които съобщаваха, че нямат ток от дни, а единствената реакция на дружеството е да не вдигат телефоните си. Самият Станчев всячески избегна въпроса, зададен му от кметове и репортери защо не работи телефонът за сигнали, посочен от ЧЕЗ. 
„Телефоните наистина не работят, кметовете по населени места са звъняли в центровете и не са успели да се свържат“, каза секретарят на община Враца Нина Дакева. 
В много населени места хората се оплакват от пълни фризери със съсипана храна и изгорели електроуреди поради непостоянното електрозахрнване. 
От дружеството отвърнаха, че ще се прави опис по общини на щетите на хората, за да се внесат за изплащане на обезщетенията, като допълниха, че е направена организация кметовете да обходят населените места. 
От Министерството на Енергетиката заявиха, че на засегнатите места ще бъде извършена извънредна проверка. 
Недоволните кметове заляха с въпроси Виктор Станчев, а градоначалникът на Мездра Иван Аспарухов каза, че ще бъде заведен колективен иск срещу дружеството. Представителят на дружеството отговори, че ЧЕЗ е направило нужното за мрежата, а стълбовете са собственост на общините, което още повече вбеси градоначалниците.  
От дружеството обещаха, че 100% от захранването ще бъде възстановено до края на деня. 
От ЧЕЗ заявиха, че предстои оглед на всички места за евентуални вторични проблеми и ще се правят ремонти по трасетата. Виктор Станчев допълни, че периодично се подменят мрежите, тъй като финансите им са ограничени. Както и че ежегодно се прави профилактика на мрежата, като се подменя необходимото.
Кризисната ситуация от последните дни обаче доказа, че от ЧЕЗ заблуждават абонатите си, а профилактиката е проформа и явно не е достатъчна, след като 6 дни цели села не могат да бъдат захранени с ток. 
10.02.2020, 15:12 часа
5788 2
Коментари

жоро

10.02.2020, 16:03 часа
Кмета на Мездра ще заведе колективен иск и ще плати с парите от залата дето прибра, този Гешев защо не го търси или вече се откупи?Той от тези пари и изборите си купи! Сега и ток ще ви купи

Боци

10.02.2020, 15:56 часа
Гинка ще купи ЧЕЗ и всичко ще се нормализира, само малко търпение и скоро ще ни върнат тези удавници в 19век.Купувайте свещи и газ докато ги още има!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha