Ето защо микровълновите печки са вредни за здравето ни

Ето защо микровълновите печки са вредни за здравето ни Начинът, по който храната се приготвя или претопля, влияе върху количеството хранителни вещества в нея. Загряването на храната в микровълновата печка може да премахне нейните витамини и минерали. Затова се твърди, че храната, която се затопля в микровълновата, вече не е качествена, а “мъртва храна”.
Това се дължи също на факта, че претоплянето на храната в микровълновата печка се случва на високи честоти, което създавала триене на молекулите на храната. В резултат на това се променя структурата ѝ и се намалява съдържанието на хранителните вещества в нея.
Трябва да се знае, че храните, съдържащи витамин В12, губят витамина, когато се претоплят. Това се показва и в проучване, в което се затоплят говеждо и свинско месо и мляко. Резултатите показват, че е имало между 30 и 40% загуба на витамин В12.
Кърмата също не бива да се затопля в микровълновата, тъй като се унищожават съставките в нея, които имат антибактериални свойства. Освен това, когато майчиното мляко се затопли в микровълнова печка на висока температура, се увеличава рискът от растеж на Е.coli.
Негативните ефекти от печките не свършват дотук... Смята се, че когато се претопля храна в микровълновата, поставена в пластмасов съд, се отделят канцерогени и други вредни токсини от пластмата. Те попадат в храната, а след това се абсорбират от тялото. Затова учените смятат, че когато се консумира храна, дори само затоплена в микровълновата печка, се увеличава рискът от рак.
В швейцарско клинично проучване изследователите изследвали хора, които трябвало да консумират храна, приготвена по различен начин, включително такава, която е загрята в микровълновата. Според резултатите хората, които приемали храна, преработена в микровълнова печка, били с понижение на червените кръвни клетки. Белите клетки пък били увеличени, а нивата на холестерола повишени. Затова се смята, че облъчването на храната от микровълновата може да доведе до промени в кръвта и сърдечната честота.
Счита се обаче, че тези променени нива са в рамките на безопасното, но може да причинят някои неразположения и състояния като нередовен сърдечен ритъм и болка в гърдите при редовно консумиране на храна, приготвена по такъв начин.
17.02.2020, 11:20 часа
1293 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha