Изнасилвач и убиец остават във врачанския затвор, отказаха им предсрочно освобождаване

Изнасилвач и убиец остават във врачанския затвор, отказаха им предсрочно освобождаване Врачанският окръжен съд остави без уважение молбите за условно предсрочно освобождаване на двама осъдени за тежки умишлени престъпления. Б. И. е извършил три престъпления – влязъл нощем в чуждо жилище, като употребил за това сила, отправил закана за убийство и изнасилил жена, заплашвайки я, като последното станало в условията на опасен рецидив. Осъденият е изтърпял 8 години, 5  месеца и 15 дни от наложеното му наказание „лишаване от свобода“ и му остават още 1 година, 11 месеца и 6 дни. Становището на ръководството на затвора във Враца, където той изтърпява своята присъда е, че липсват убедителни доказателства за поправяне на осъдения, а също той не умее да контролира емоциите си и да предвижда последствията от собствените си действия. 
Отрицателно е и становището на ръководството на врачанския затвор за условното предсрочно освобождаване на Б. Д. Той е осъден за грабеж, придружен с тежка телесна повреда, от която е последвала смърт. Тъй като по време на престъплението осъденият е бил непълнолетен, присъдата му е намалена на 7 години „лишаване от свобода“,  при първоначален "общ" режим. От тях е изтърпял 4 години, 9 месеца и 20 дни, а остават за изтърпяване 2 години, 2 месеца и 10 дни. В становището на ръководството на затвора за него се казва, че е започнала промяна в модела му на мислене, осъзнава тежестта на извършеното противоправно деяние, но няма достатъчна критичност към престъплението.
Прокурорът и по двете дела даде становище да не се уважават молбите на тези осъдени.
И за двамата – Б. И. и Б. Д. - съдът прецени, че към момента целите, заложените в плана на присъдите им, все още не са изпълнени. Настъпилите позитивни промени у тях са непълни и недостатъчни, и по тази причина работата с осъдените трябва да продължи. Макар да е налице едно от условията за предсрочно освобождаване, а именно да са изтърпели необходимия минимум от наложеното им наказание „лишаване от свобода“, не са налице категорични доказателства за втората изискуема предпоставка – положителна промяна в осъдените по време на изтърпяване на наказанието. 
Определенията на Врачанския окръжен съд подлежат на обжалване пред Софийския апелативен съд в законоустановения срок.
17.02.2020, 15:40 часа
1417 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha