Екоминистерството започва цялостна проверка на сметището край Бистрец

Екоминистерството започва цялостна проверка на сметището край Бистрец Цялостна проверка започва на сметището в местността „Орешака" край врачанския квартал Бистрец. Тя ще бъде извършена от длъжностни лица от Министерството на околната среда и водите. Това обяви екоминистърът Емил Димитров. Поводът за изказването му бе направено питане от депутата Анастас Попдимитров. Според него сметището край Бистрец вече се е превърнало в бунище.
"В края на 90-те години обектът беше закрит и запечатан, заради откриването на първия етап от новото сметище край село Косталево. След това някой реши отново да го отвори и се превърна в сметище за строителни отпадъци. С течение на годините вместо строителни в него се вкарват битови отпадъци. От струпаните тонове боклук обектът е стигнал до главния път Е-79 и представлява ужасяваща гледка от милиарди торби, мръсотии и боклуци, които силният вятър разнася по пътя. Гледката е кошмарна и по този повод моя въпрос e има ли начин да накарате РИОСВ - Враца и общинската администрация в града да си свършат работата", заяви от парламентарната трибуна народният представител Анастас Попдимитров.
Официалната справка показва, че до 2005 година сметището край врачанския квартал Бистрец е функционирало като депо за инертни и неопасни отпадъци, собственост на община Враца.
На 6 февруари тази година експерти от РИОСВ - Враца са извършили извънредна проверка. Те са констатирали множество натрупани инертни материали и земни маси. По този повод от врачанската екоинспекция са съставили акт на стопанисващата имота фирма - "Екопроект" ООД. Дадени са и предписания за преустановяване на нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. Издадено е и предписание на община Враца да предприеме мерки за почистването на обекта и за осъществяване на засилен контрол. 
"При неизпълнение на дадените предписания ще бъдат предприети предвидените в екологичното законодателство административно-наказателни мерки", категоричен е министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Отговорът му обаче провокира реакция от страна на депутата Анастас Попдимитров. Той помоли да бъде активирана работата, която е в компетенциите на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца, която през последните години доказва, че не си върши работата на територията на областта, допълни Попдимитров.
Единственото, което може да се направи е съставяне на актове на кметовете и отговорните институции, които са отговорни за тази ситуация, категоричен бе министър Емил Димитров. 
18.02.2020, 14:19 часа
1609 1
Коментари

V

18.02.2020, 18:26 часа
"......Те са констатирали множество натрупани инертни материали и земни маси. " - това е предназначението му на този етап, поради липса на съвременно депо. А защо нищо не се прави по този въпрос, очакваме нещо като отговор, от Община Враца.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha