Алое вера - верен помощник в борбата с акнето

Алое вера - верен помощник в борбата с акнето Смята се, че акнето е осмото най-разпространено кожно заболяване. Почти всеки човек получава акне поне веднъж в живота си.
Алое вера е популярно домашно средство за успокояване на кожата. То предотвратява акнето, тъй като има противовъзпалителни свойства. За да се подобрят симптомите на акне, се взима листо от алое вера и се използва само вътрешната, прозрачна част на растението, което всъщност представлява гелът. Той може да се нанесе директно върху засегнатата област. Така може да се престои за няколко часа, а след това кожата трябва да се изплакне.
Изследване от 2014 г. изследва връзката между алое вера и акнето върху 60 души. Изследователите стигат до заключението, че алое вера е ефикасно срещу акне. Те също установяват, че комбинацията от гел от алое вера и локални ретиноиди е още по-ефективно за лечението на акне.
Други изследователи пък комбинират гел от алое вера с масло от чаено дърво и прополис, за да подсилят ефекта на алоето с цел намаляване на акнето.
Алое вера може да се комбинира също с мед и канела, защото както медът, така и канелата имат противовъзпалителни свойства, които намаляват бактериите по кожата. Към сместа може да се добави и лимон, защото той е плод, който е често използван за кожни проблеми, включително акне. В допълнение, лимонът има изсушаващи и стягащи свойства, благодарение на които се намалява акнето. Той не бива да се използва, ако кожата е чувствителна.
Чистият гел от алое вера съдържа около 75 активни съставки, а сред тях са аминокиселини, салицилова киселина, витамини, минерали, сапонини и ензими. Благодарение на тях алое вера освен да намалява акнето по кожата, стимулира синтеза на колаген и помага за бързото заздравяване на рани и белези, получени от акне.
Растението също може да се използва за хидратиране на кожата, стимулиране производството на еластин и предотвратяване образуването на бръчки. По-специално аминокиселините и цинкът в алое вера омекотяват кожата и стягат порите.
Ако има алергия към алое вера обаче, използването му може да причини обриви и алергични реакции. Въпреки че нанасянето на гел от алое вера върху кожата е безопасно, може да се направи тест за алергия вкъщи.
19.02.2020, 11:35 часа
507 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha