Китайската централна банка понижи основната си лихва заради вирусната епидемия

Китайската централна банка понижи основната си лихва заради вирусната епидемия Днес Народната банка на Китай (PBoC) понижи основната си лихва по едногодишните заеми до 4.05% от 4.15% и петгодишна лихва до 4.75% от 4.80%. Това е първата промяна на основната китайска лихва от миналия октомври насам, като тя беше напълно очаквана от финансовите пазари с оглед на предприетите преди това мерки от страна на централната банка на страната, целящи да ограничат икономическите щети от епидемията от коронавирус.
Основният лихвен процент по кредитите е лихвената ставка, която банките в страната начисляват на своите най-кредитоспособни клиенти.
Понижението на едногодишната и на петгодишната лихва по заемите последва предприетите от централната банка стъпки в началото на седмицата, когато тя намали лихвата по едногодишните средносрочни заемни инструменти (MLF) до 3.15% от 3.25% - средства, които PBoC отпуска на финансови институции. Тази лихва обаче е свързана с основните лихвени ставки и след това решение от понеделеник се очакваше именно днес Китайската централна банка да намали и основната си лихва.
По-ниските лихвени проценти в Китай идват в момент, когато много икономически дейности в цялата страна са почти замрели, тъй като властите се опитва да ограничат разпространението на новия коронавирус.
Според някои анализатори днешното решение на централната банка може да помогне, но слабо, на икономиката на страната.
20.02.2020, 10:45 часа
443 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha