Гешев: Прокуратурата започва проверката от приватизираните фирми с най-големи активи

Гешев: Прокуратурата започва проверката от приватизираните фирми с най-големи активи Ще бъде проверен целият приватизационен процес и всички сделки, каза в Благоевград главният прокурор Иван Гешев.
"Длъжни сме да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Мисля, че на всички е ясно, че това беше бандитска приватизация, тя беше криминална и се трансформира държавната собственост по несправедлив начин в частна. Това го знае всеки български гражданин", посочи главният прокурор. Той допълни, че за да има справедливост и наказателна отговорност за хора, които са извършили престъпления, трябва и политиците да си свършат работата, която българските граждани очакват от тях. Гешев посочи, че ако е необходимо следва да се извършат съответни промени, ако е необходимо дори и в Конституцията.
Проверката, която е възложена, ще започне с приватизираните предпрития с най-големи активи.
"Ще вървим от най-големите сделки към следващите, ще се върви на етапи, по десет, по двадесет. След като се подават и са проверени от съответните структури на ДАНС и е събрана информация от Сметната палата, от Министерството на икономиката, Министерство на финансите, ще обобщават тази информация и ще я подават към прокуратурата, а отделно прокуратурата след това по всяка сделка ще направи анализ има ли основание за реализиране на наказателна отговорност", посочи Иван Гешев.
Информацията за всяка сделка ще бъде публично оповестявана, за да се запознаят българските граждани какво сме констатирали, каза още главният прокурор. Това, което ще бъде направено в началото е да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес, тоест колко активи са продадени и срещу това колко пари са влезли, а после ще почнем сделка по сделка, посочи Гешев.
Всеки един случай ще бъде проверен дали е имало предишни проверки по него, как са приключили, имало ли е съдебни производства, както и как се е произнесъл съдът там, където е имало производства.
20.02.2020, 14:40 часа
567 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha