Съветът на Европа призова Италия да преустанови сътрудничеството си с Либия

Съветът на Европа призова Италия да преустанови сътрудничеството си с Либия Съветът на Европа призова Италия да прекрати сътрудничеството си с либийската брегова охрана, като заяви, че за спасените в морето и върнатите в Либия мигранти са застрашени от нарушения на човешките им права в центровете за задържане, предаде Асошиейтед прес.
Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович призна в писмо от 13 февруари, че Италия е предложила нови условия към споразумението за мигрантите от 2017 г. с Либия, които съдържат повече разпоредби, гарантиращи, че правата на мигрантите ще бъдат защитени.
Но тъй като не се посочва дали изобщо или 1кога тези разпоредби ще бъдат приложени, Италия трябва изцяло да прекрати подкрепата си за либийската брегова охрана, написа Миятович.
Италианският външен министър Луиджи ди Майо призна, че "има какво да се подобри" в споразумението от 2017 г., но настоя, че ангажирането на Италия с либийските власти е спасило живота на много хора, а броят на загиналите мигранти по Средиземноморския маршрут е спаднал от 2853 души през 2017 г. до 743 души миналата година. Числа като тези ни казват, че трябва да продължим да работим в тази посока, а не да не работим с Либия, написа министърът в отговор на 20 февруари. Размяната на писма бе оповестена днес от канцеларията на Миятович.
Италия от години е критикувана от други страни за подкрепата й за либийската брегова охрана, която включва предоставяне на патрулни катери и обучение на екипажите им. Правозащитни групи документират честите случаи на нарушения на човешките права в либийските центрове за задържане, където се настаняват върнатите мигранти, включително подлагането им на мъчения и изнасилвания, отбелязва АП.
21.02.2020, 16:25 часа
240 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha