Oбщина Борован обявява прием на документи по национална програма "Предоставяне на грижи в домашна среда"

Oбщина Борован обявява прием на документи по национална програма "Предоставяне на грижи в домашна среда" Националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда” е разработена в отговор на установените потребности за полагане на грижи на хора, които не попадат в обхвата на съществуващите към момента мерки и програми, включително на механизма лична помощ. 
По програмата се осигурява заетост на безработни лица, като домашни помощници за предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора с от 80 до 89.99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, и хора над 65 годишна възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в република България. 
Кандидатите за домашни помощници задължително трябва да са регистрирани в дирекция „Бюро по труда“.
Хората, нуждаещи се от предоставянето на грижи в домашна среда са с от 80 до 89.99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ и са на възраст над 65 години с невъзможност за самообслужване. 
За целите на Програмата „хора на възраст над 65 години в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в България са лица, които са навършили 65-годишна възраст към момента на подаване на заявлението за включване в Програмата; живеят сами и/или нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа или са в невъзможност за самообслужване и не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер (пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и хигиена на дома). 
Лицата, които имат нужда от грижи, желаещи да се включат в Програмата или техен законен представител, трябва да подадат заявление-декларация и документ за самоличност (за справка). 
Заявление-декларация за включване в програмата може да бъде получено в Център за административно обслужване на община Борован на ул.„ Иван Вазов” №1 – партер или изтеглено от официалния сайт на общината. Заявленията се подават в Център за административно обслужване на община Борован на ул.„ Иван Вазов” №1.
За населените места на територията на общината, декларация за включване в програмата може да бъде получено и подадено в кметството на съответното населено място. 
За повече информация: Таня Петкова - секретар на Община Борован; 0896709642
Наталия Генчовска – гл.специалист; 0894631247
24.02.2020, 12:40 часа
1445 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha