Ивайло Калфин: Напускащите България 2 пъти повече от завърналите се

Ивайло Калфин: Напускащите България 2 пъти повече от завърналите се "Балансът между напуснали и завърнали се у нас българи през 2018 г. е два пъти по-голям в негативен план отколкото през 2012 г. Много бързо се увеличават хората, които напускат страната", обяви бившият външен и социален министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.
Националната статистика отчита положителна тенденция в броя на завърналите се. За статистиката информира лично премиерът Бойко Борисов във Facebook, но публикацията му отнесе остри критики. Той отговори на критиците, че работи за това страната ни да е по-добро място за живот.
"Това е реалистично, доколкото се гледат данните на НСИ, с някои условности как те отчитат заминалите в чужбина. За да бъде отчетен някой в НСИ, трябва изрично да заяви, че напуска страната. И премиерът, и критиците му са прави в случая. Премиерът е прав в това, че има нарастване на завърналите се в България. Но критиците му са прави, че има още по-голямо нарастване на напусналите страната", заяви Калфин в студиото на "България сутрин".
По думите му около 2 млн. наши сънародници живеят зад граница, но е много трудно да бъде определен точният брой. Започнаха да излизат висококвалифицирани кадри, сега излизат всякакви кадри, отбеляза той.
"Има много хора, които учат в чужбина и се връщат след ученето си, правят семейства в България и напускат трайно страната. Може да ги задържим, когато има добри условия за отглеждане на деца, добро образование и спокойствие на едно младо семейство, че може да работи и да не мисли за битовите неща", обясни Ивайло Калфин.
Той е категоричен, че кохезионната политика и инфраструктурата няма да върнат сънародниците ни от чужбина. Дълго време се говореше, че като се построи Дунав мост 2 и видинският район ще се оживи - няма такова нещо. Там няма останали хора, няма и предприятия, в които да отидат инвеститори, защото не могат да намерят персонал, даде пример бившият социален и външен министър.
В момента левът е достатъчно стабилен, въпреки опитите да се разклати с промени в закона. България не е готова още, тя се готви. Банките преминаха стрес тестове и бяха дадени препоръки. Притеснява ме, че няколко пъти заявените дати бяха отменени. Очевидно има проблем, който виждат нашите европейски проблеми, посочи бившият външен министър.
 
25.02.2020, 11:27 часа
756 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha