Правосъдие! Мъж от Врачанско ще плати над 70 бона заради данъчно престъпление

Правосъдие! Мъж от Врачанско ще плати над 70 бона заради данъчно престъпление Тричленен състав на Врачанския окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда за данъчно престъпление, извършено от Й. К. от село Баница.
Подсъдимият бе признат за виновен в това, че 13 декември 2011 г. във Враца, като пълномощник на еднолично дружество, при условията на посредствено извършителство чрез В. Г., е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери – в размер на 65 312 лева. В подадена от него справка-декларация пред врачанския офис на НАП той потвърдил неистина, а също при водене на счетоводството на дружеството използвал фактура с невярно съдържание, при представяне на информация пред органите по приходите използвал документ с невярно съдържание и приспаднал неследващ му се данъчен кредит. Данъчното престъпление е за периода ноември 2011 г.
В съдебната зала Й. К. призна всички факти от обстоятелствената част на обвинителния акт и заедно с договорения си защитник поискаха делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като това искане бе прието от съда. Наложеното му наказание за данъчното престъпление бе четири години „лишаване от свобода“, което след редукцията с една трета, е две години и осем месеца. Изтърпяването на наказанието бе отложено за срок от три години. Подсъдимият ще трябва също да заплати на държавата нанесените й имуществени вреди в размер на 65 312 лв., заедно със законната лихва от датата на извършване на деянието до окончателното им изплащане. Той ще плати и направените разноски по делото в размер на 1 233 лева., както и държавна такса от 2 612 лева.
Днешната присъда на Врачанския окръжен съд може да бъде обжалвана или протестирана в петнадесетдневен срок пред Софийския апелативен съд.
26.02.2020, 12:05 часа
2547 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha