Малина Николова събра кметовете от Врачанско заради тол системата

Малина Николова събра кметовете от Врачанско заради тол системата Областният управител Малина Николова проведе работна среща с местната власт във връзка с предложенията за изваждане на участъци от републиканската пътна мрежа от списъка на републикански пътища, за които се събира винетна такса. Срещата е по настояване на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и в нея взеха участие началникът на Областно пътно управление – Враца инж. Веселин Николов, кметът на Община Роман Валери Ролански, заместник-кметовете на общините Бяла Слатина, Мездра и Оряхово и представители на общинските администрации на Враца, Мизия и Козлодуй.
„Вариантите за освобождаване на участъци от републиканските пътища са два. В първия случай, ако дадена община има желание и иска определен пътен участък да се освободи от винетна такса, то следва да бъде взето решение от общински съвет и общината да подаде заявление към АПИ, с което общината да поеме ангажимент за поддръжката на този участък от републиканската пътна мрежа. Вторият вариант е, по предложение на кмета на общината до МРРБ и след решение на общинския съвет, участъкът от републикански път да бъде преобразуван в общински. Средствата за поддържане на съответните участъци за една календарна година, следва да бъдат съотносими към вече определения размер, с който участва Агенция „Пътна инфраструктура“ в съвместното финансиране на републиканските пътища: за текущ ремонт на пътища от I, II и  III клас – 5 000 лв., а за зимно поддържане, съответно: за I клас – 3 000 лв./км, за II клас – 2000 лв./км и за III клас – 1000,00 лв./км без ДДС“, поясни областният управител Малина Николова.
Представителите на местната власт изразиха становище, че предстои обсъждане по общини и към момента нямат предложения към АПИ за изваждане на участъци. Общините имат задължение в най-кратък срок да подадат своите предложения в Агенция „Пътна инфраструктура“ за определяне на участъци от републиканската пътна мрежа, за които не би следвало да се дължи винетна такса. 
На срещата бяха обсъдени също възможните основни и текущи ремонти на пътната инфраструктура, които Областно пътно управление предстои да извърши на територията на област Враца.
28.02.2020, 18:12 часа
2146 2
Коментари

Боби Тиквата

29.02.2020, 20:41 часа
Боли ма хоя за вас. Ша си ви дера къ си сакам и отгоре на сичко шъ ми плащате като по турско време. Анадъмно.

АПИ-Каза

28.02.2020, 20:11 часа
Трябва да изключите околовръстният път покрай язовира до кръговото и от кръговото до Лукойл бензиностанцията която е на 2-3 км. под ученическото градче, Згориград, иначе ако искаме да идем за риба или да си сипем гориво ще ни трябва Винетка!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha