Топлата зима уби производството на ледено вино в Германия

Топлата зима уби производството на ледено вино в Германия За пръв път от години няма да има производство на ледено вино, а причината е топлата зима.
Изисканата сладка десертна напитка се произвежда от замръзнали върху лозата гроздови зърна.
В нито един лозарски регион в Германия тази година не е достигната нужната за леденото вино температура от минус седем градуса по Целзий, съобщиха от Германския институт по виното.
През последните години поредицата от все по-топли зими постепенно намали производството на рядко срещаната напитка. През 2017 г. едва седем германски производители са успели да направят от нея, а през 2013 г. само пет изби са пуснали на пазара ледено вино, уточниха от института.
"Ако топлите зими зачестят още през следващите години, ледените вина от германските региони ще станат още по-скъп и рядък продукт, отколкото са сега", каза говорителят на института Ернст Бушер.
В замръзналите гроздови зърна концентрацията на захар е изключително висока и затова леденото вино е много сладко и се сервира с десерта. То съставлява 0.1 на сто от германското винопроизводство и е скъпо. Освен в Германия, ледено вино се произвежда и в САЩ и Канада, където има благоприятни климатични условия. 
02.03.2020, 15:05 часа
573 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha