Вижте при кои очни заболявания трябва да се спазва диета

Вижте при кои очни заболявания трябва да се спазва диета Диабет, гастроентерологични проблеми, алергии “ всички знаят, че при тези заболявания болният човек трябва да се придържа към определена диета. Но малко са тези, които знаят, че има и очни заболявания, които изискват специално внимание към диетата.
Хипертонична ангиопатия на ретината
Развива се поради високо артериално налягане, което не се среща само при възрастни хора и пациенти с хипертония. Причините, които провокират повишаване на налягането, са липса на сън, стрес на работното място, прекомерен физически и психологически стрес, наднормено тегло. Хората се сблъскват с тях независимо от пол, възраст и професия.
Ако налягането не се компенсира с лекарства, тогава това може да причини хипертонична ангиопатия на ретината.
Вследствие на това заболяване състоянието на стените на съдовете в ретината се влошава.
Диабетна ангиопатия на ретината
Диабетът може да повлияе негативно на здравето на очите “ сред неговите усложнения са не само диабетичната ангиопатия, но и неоваскуларизацията на ретината и ириса, както и всички заболявания, причинени от оток на макулата.
При некомпенсиран диабет нивата на кръвната захар се повишават значително. Излишната глюкоза патологично засяга съдовата стена, а в случая с очната ябълка и ретината води до повишена пропускливост на съдовите стени.
Така това, което трябва да бъде вътре в съда, прониква в околосъдовото пространство. Вследствие се развива оток и кръвоизлив.
Продукти, съдържащи холестерол
И така, първото нещо, от което трябва да се откажете при подобни очни заболявания, са всички храни и ястия, които водят до повишаване на холестерола. Наричат го още “лоша мазнина” (за разлика от мазнините, необходими за организма) - тя се отлага по стените на кръвоносните съдове, образувайки плаки и нарушава кръвообращението поради стесняване на лумена на кръвоносните съдове.
Нездравословните храни, съдържащи холестерол, включват всички бързи храни и всякакви видове снаксове. В тях има много рафинирани мазнини и наситени мастни киселини, които влияят неблагоприятно върху състоянието на съдовите стени.
Захар и глюкоза
На всички храни, които съдържат много захари и глюкоза, трябва да се каже решително “не”. Те включват всички газирани напитки (дори уж диетичните), грозде, варени зеленчуци, картофи, моркови, цвекло. Захарта също може да се отлага върху съдовите стени.
В газирани напитки като кока-кола може да има до 5-6 супени лъжици захар на 1 чаша. А при някои сортове грозде захарта може да достигне 25%! Само си представете, че ядете например бисквитки, които се състоят от една четвърт захар.
Между другото, всички печива, всички сладкиши (от сладкото на баба до шоколада) също са в черния списък на забранените храни.
Но това, което е доста неочаквано за мнозина, е вредата от варените картофи, моркови и цвекло, както и от ястия, които ги съдържат (винегрет, оливие, картофено пюре, супи и др.). Всички тези зеленчуци отделят много захар при варенето. Например в морковите по време на готвене се получава разрушаване на влакната, поради което се отделя голямо количество глюкоза, което само влошава състоянието при диабет. Съответно, при увреждане на ретината такива зеленчуци е по-добре да не се ядат варени.
Полезни продукти
Но суровите моркови при диабет са наистина полезни! В тях има много фибри, витамини (A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, D, C, E, PP), макроелементи (хлор, магнезий, натрий, калий, фосфор, калций) и микроелементи (кобалт, молибден, селен, хром, флуор, манган, йод, мед).
Спанакът и изненадващо брюкселското зеле са много полезни за зрението. Ползите от боровинките са постоянен мит. Те не влияят върху здравето на очите.
Правилната диета също е много важна “ най-добре е да разпределяте храненията 4-5 пъти на ден, но на малки порции, а последното хранене трябва да е 3-4 часа преди лягане. Диетата трябва да е разнообразна, месо, риба, домашни птици, яйца, млечни продукти (извара, кисели млека, заквасена сметана и др.).
03.03.2020, 13:00 часа
619 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha