Пръскат по-рано срещу комари край Дунав

Пръскат по-рано срещу комари край Дунав Тази година третирането срещу комари по българското поречие на река Дунав ще започне по-рано и ще е координирано между всички засегнати области и със съседна Румъния, това увери министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на актуален въпрос, зададен от група народни представители от "БСП за България".
"Безспорно проблемът е от много години и тази година ще се опитаме да го решим по-навреме и по-адекватно. Сдружението на дунавските общини постави остро въпроса от гледна точка на подходящия момент, в който да стартира подобно третиране. Имаме увереност и сме в координация с министъра на здравеопазването, вече сме създали координация между звената на министерствата за възлагане на единна обществена поръчка за осигуряване на ресурси и химикали за третиране на всички 12 области, разположени или засегнати от потенциалното разпространение на комари и опасности от заболявания, които могат да се разнасят от тези насекоми. Имам увереност от министър Ананиев, че организацията е в ход и е адекватна. В момента, в който са готови индикативните разчети, а те ще бъдат готови до няколко дни, имаме готовност от Комисията по бедствия и аварии в частта "Превенции" да осигурим ресурса по бюджета на Министерството на здравеопазването, за да се възложат и изпълнят още през началото на месец март тези дейности.", обясни министър Горанов.
Третирането срещу комари по поречието на Дунав е заложено и в Плана за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете в Република България през 2020 година.
04.03.2020, 09:20 часа
732 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha