Потвърдиха случай на Африканска чума по свинете във Видинско

Потвърдиха случай на Африканска чума по свинете във Видинско На 6 март, Областната епизоотична комисия проведе редовно заседание, под председателството на областният управител Момчил Станков.
В началото на заседанието бе представена епизоотичната обстановка по отношение заболяването Африканска чума по свинете, както на територията на страната, така и за област Видин, информираха от областната управа.
„Почти във всяка област в страната се появяват вторични огнища на заболяването, като заразата е констатирана при диви прасета“, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Данков. Той информира, че от началото на годината във видинска област да взети 288 проби от отстреляни диви свине, като всички са отрицателни. Последният доказан случай на АЧС в областта е от 27 февруари. Положителната проба за вируса е от намерен труп на дива свиня в покрайнините на Видин. Ветеринарите специалисти уточниха, че в свиневъдния обект в Дунавци се осъществява ежедневен контрол и е осигурено постоянно присъствие на ветеринарен лекар. Пробите от умрели прасета се изпращат за анализ, като всички изследвани до момента са отрицателни.
На провелото се заседание бе представена информация относно разпространяването на заболяването Инфлуенца по птиците. Стана ясно, че на територията на страната има констатирани 4 огнища на заболяването само в Област Пловдив.
 
09.03.2020, 10:35 часа
915 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha