Милиони мексиканки не отидоха на работа, за да протестират срещу насилието над жените

Милиони мексиканки не отидоха на работа, за да протестират срещу насилието над жените Милиони мексиканки отказаха да отидат на работа в знак на протест срещу насилието над жените, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Целта на стачката под наслов "Един ден без жени" е да покаже какво би се случило, ако жените спрат да участват в обществения живот. Акция бе организирана след масови протести в неделя по случай Международния ден на жената. По официални данни в протестното шествие в столицата Мексико са участвали 80 000 жени.
Целта на жените е да дадат на своите колеги, шефове, приятели, съпрузи и в някои случаи деца повод да се замислят за отсъствието на всяка работеща жена. Става дума за това "да покажем колко ценни сме ние жените в социално отношение, какъв принос даваме и какво би станало, ако някой ден ни няма - като домакини, работници, потребители", каза 40-годишната собственичка на хлебарница в столицата Мексико Лувия Флорес Гомес. Тя заяви, че пекарната й, в която работят само жени, ще бъде затворена по време на стачката, но служителките й ще получат надницата си. По думите й хлебарницата й ще пострада финансово, но е важно да се привлече вниманието върху всички начини, по които жените в Мексико са подложени на насилие - убийства, безследни изчезвания, изнасилвания, дискриминация у дома и на работното място и липса на равни възможности.
В северния град Сиудад Хуарес заводите бяха необичайно тихи без работничките. Мениджърът на завод за електронни части за автоматични врати Луис Карильо каза, че ако подобен протест продължи по-дълго, това би нанесло сериозни загуби, но добави, че фирмата подкрепя своите работнички и смята тези протести за нещо положително.
В протестите участваха служителки на външното министерство, журналистки, работнички. Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор преди това заяви, че правителствените служителки са свободни да участват в стачката.
В Мексико по официални данни миналата година са били убити 3825 жени, или средно по 10 на ден, със 7% повече, отколкото през 2018 г. Хиляди други пък са изчезнали безследно през последните години.
Според публикувана в края на миналата седмица анкета 67% от мексиканците подкрепят стачката, а 57% от жените изявяват готовност да участват в нея.
Подобни стачки бяха организирани и в Чили, където жени участваха в протест пред президентството в столицата Сантяго. Според организаторите в демонстрацията са участвали два милиона души, а според полицията - 150 000. В Аржентина, откъдето тръгна това протестно движение, десетки хиляди жени се събраха пред парламента с искане за узаконяване на абортите и край на убийствата на жени.
10.03.2020, 11:40 часа
746 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha