Близо 85% от учениците в Монтанско учат онлайн

Близо 85% от учениците в Монтанско учат онлайн Близо 85 % от учениците в област Монтана са обхванати в онлайн обучение, съобщи началникът на Регионалното управление на образование в Монтана Трайка Трайкова. 
Единствено в началното в квартал "Кошарник" няма такава възможност. Заради коронавируса учениците са разпуснати във ваканция до края на март. Само за два дни училищата в региона успяха да се организират, за да могат да провеждат учебния процес онлайн, каза още Трайка Трайкова.
"Това което целим е да се осигури обучение на възможно най- много деца и ученици. Правим всичко възможно за да се справим. Има деца, които нямат устройства и свързан интернет, и за които е невъзможно онлайн обучение. Ситуацията е много динамична и картината се променя коренно всеки ден. Към момента с изключение на едно, всички училища в Монтана синхронизирано провеждат онлайн обучение, в което са включени близо 85 % от учениците."
На учениците от началното училище в монтанския квартал “Кошарник” материалите за обучението са предоставени на хартиен носител.
"Контролът става чрез телефонна връзка. В останалите училища, една част на 100%, в други в по- малък процент, обучението е онлайн или с предоставени материали и обратна връзка по телефона с детето."
Голямо внимание се обръща и на учениците със специални образователни потребности, подчерта Трайкова.
"Там е специфично обучението и колегите, които работят са изключително амбицирани. Процесът с тези деца е почти изцяло онлайн. Радва се на много интерес от страна на деца, родители и учители. Там при родителите пада най- голямата отговорност и засега партньорството им дава резултати."
За осъществяването на онлайн обучението основна роля имат учителите и директорите. Тук много важна е ролята и на родителите:
"Една проява на професионализъм и отзивчивост от всички. Налице е и човешката взаимопомощ в системата, което много ни радва."

 
20.03.2020, 09:40 часа
642 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha