Заради COVID-19: Здравният министър на Румъния подаде оставка

Заради COVID-19: Здравният министър на Румъния подаде оставка Румънският министър на здравеопазването Виктор Костаке подаде оставка заради разпространението на коронавируса в страната. До момента в страната са починали 17 души от COVID-19, предаде БГНЕС.
Министър-председателят Лудовик Орбан заяви, че оставката е по лични и професионални причини. Той предложи досегашният държавен секретар в министерството на здравеопазването Нелу Татару да заеме поста на Костаке.
Вчера министърът в оставка каза, че всички жители на Букурещ скоро ще могат да бъдат подложени на тест за вируса. Преди това властите съобщиха за 906 случая на инфекция с коронавирус, а 17 пациенти са починали. "Искаме да приложим иновационна програма, както в Южна Корея, за да тестваме всички жители на Букурещ за коронавирус, с помощта на мобилни групи за тестване. В момента имаме нужда от 2-5 милиона теста", каза Костаке. Шефът на Министерството на здравеопазването отбеляза, че към днешна дата не се правят тестове на всички хора, които са в карантина. Той изрази надежда, че следващата седмица в страната ще има още тестове за коронавирус.
Румънският президент Клаус Йоханис на 16 март обяви въвеждането на извънреден режим заради коронавируса. По-рано властите на страната решиха да прекратят връзките по въздух с Италия, както и с Испания. В Румъния бяха отменени учебните занятия в детски градини и училища, забранени бяха публични събития, затворени бяха търговски центрове и заведения за обществено хранене, а в страната бе въведен полицейски час. На хората над 65 години е забранено да напускат домовете си без основателна нужда.
26.03.2020, 16:40 часа
1522 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha