Цената на месото и цитрусите се покачва заради коронавируса

Цената на месото и цитрусите се покачва заради коронавируса "От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки", обяви изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов в телефонен разговор за сутрешния блок на БНТ.
По думите му, откакто сме в извънредно положение заради коронавируса са се покачили цените на цитрусите и месото, повече стоки са запазили цените си, а други отбелязват значителен спад.
Свидетели сме как от началото на годината цената на петрола падна повече от двойно. Много е стресираща ситуацията и при търговията с метали - между 30 и 50% има понижение при цветните метали за 3 месеца, отчете Васил Симов.
Софийска стокова борса продължава нормалната си работа. При търговията с хранителните стоки цената върви надолу за пшеницата, царевицата и слънчогледа.
За конкретни хранителни стоки при някои от тях се наблюдава намaление - брашното, млечните продукти, поскъпналите стоки са месото, зеленчуците, плодовете. Пазарът е разнообразен, движи се в едната и в другата посока, категоричен беше Симов.
Може да се очаква цената на някои определени стоки да продължат да намаляват.
Следващата седмица покупателната активност ще намалее. Тогава търговците ще се опитат да свалят цената на продуктите, за да може наличностите да се изкупят. В складовете на търговците на едро има много стока, а това, че на места не достига, не е фатално. Когато някоя стока се забележи, че има дефицит, бъдете сигурни, че магазинът ще бъде зареден, ако не днес, то на следващия ден, посочи Васил Симов.
"Презапасяването не е новост за българския пазар. Тези, които се презапасяват, няма обаче как да спечелят", предупреди шефът на Софийската стокова борса.
28.03.2020, 10:10 часа
965 1
Коментари

На маймуни ни направиха

28.03.2020, 11:30 часа
А какво стана с "Африканската чума" бе ? Там колко се усвоиха ? След месец-два същото ще е и с Ковид-19!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha