НОИ издава персонален код вече и онлайн

НОИ издава персонален код вече и онлайн Националният осигурителен институт предоставя възможност за подаване на искане за издаване на Персонален идентификационен код (ПИК) и по електронен път.
Услугата вече е достъпна за потребителите на услугите на институцията и се осъществява през Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление". Чрез системата искането за издаване на ПИК се подава към съответното териториално поделение на НОИ, а издаденото удостоверение се връчва на лицето отново чрез нея.
Използването на Системата изисква регистрация и наличието на валиден квалифициран електронен подпис (КЕП). Лицата, които не разполагат с КЕП, могат да се възползват от възможността за издаване на едномесечен безплатен електронен подпис от доставчици на удостоверителни услуги, които ще предоставят онлайн възможност за заявяване на подписа.
Възможността за заявяване на ПИК на НОИ по електронен път, е част от пакета от мерки за ограничаване на посещенията на клиентите в офисите на институцията в цялата страна в условията на извънредно положение.
В него влизат още решението подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, да се извършва в бюрата по труда заедно с регистрацията като безработен, както и предстоящото служебно преизчисление на пенсиите на всички работещи пенсионери.
НОИ предлага над 70 електронни услуги. Гражданите могат да се свързват с чрез контактен център - 0 700 14 802, писма или електронна поща.
01.04.2020, 15:24 часа
855 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha