"Галъп интернешънъл": Доходите на 36% от българите са намалели след извънредните мерки

"Галъп интернешънъл": Доходите на 36% от българите са намалели след извънредните мерки 66% от българите продължават да смятат, че мерките, които властта взима срещу коронавируса, са достатъчни, сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено на 30 и 31 март.
Леко нараства делът на тези, които смятат мерките за прекалени - 20%, и слабо намалява делът на считащите, че мерките са недостатъчни - 12%.
Самите мерки са „неприятни, но поносими“ за 82% от българските граждани. Други 15% казват, че те са „вече непоносими“. Сред активното население тези числа са съответно 80% и 17%.
Действията на правителството отново се оценяват високо. В този контекст Националният оперативен щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация.
Хората, които изпитват панически страх от заразата, са 24%. Тези, които изпитват тревога, са 60%, а тези, които реагират спокойно – 13%, сочат още данните от проучването.
Обезпокояващи обаче са числата, описващи икономическото съзнание на населението. 36% декларират, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели. 23% са отговорили, че имат чувството, че съвсем скоро предстои доходите им да намалеят, а 35% са заявили, че няма промяна в доходите им.
6% от работещите заявяват, че вече са загубили работа и още 10% казват, че това е непосредствената им перспектива. Мнозинство от 70% от работещите не смятат, че работното им място е застрашено.
Активните в икономически план възрасти са и тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките вече за непоносими.
Като цяло обаче българите търпеливо понасят сполетелите ги ограничения и не се вижда необходимост от краткосрочни корекции на извънредния режим. С изключение на икономическата ситуация, където се струпват тъмни облаци, отбелязват социолозите.
Проучването на "Галъп интернешънъл" е проведено сред 850 души на 30 и 31 март.
01.04.2020, 15:45 часа
946 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha